Statečná Karolína (14) se rve s těžkou leukémií: Spasitelem bude bráška (12)? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Statečná Karolína (14) se rve s těžkou leukémií: Spasitelem bude bráška (12)?

Léčbu s ní sdílí její maminka.
Léčbu s ní sdílí její maminka. (Foto rodinný archiv Martiny Odložilíkové)

Před rokem suverénně porážela o tři čtyři roky starší kluky v hasičském sportu. Karolíně Dědičové (14) se zdál svět růžovější než růžový. Škola jí šla, žádné problémy. A pak přišla rána. Karolína onemocněla leukemií.

Vše bylo fajn. Šikovná, pohledná dívka z Roštění na Kroměřížsku se už pomalu těšila, jak půjde na pedagogickou školu a ve stopách maminky Martiny (39) bude učit předškoláky. Však už spolu vedly mladé hasiče u nich na vesnici. Zničehonic se ohlásila těžká angína, a když odezněla, byla Kája slabá, stále slabší. Vyšetření lékařů bylo zdrcující: Karolína onemocněla velmi těžkou formou leukemie a její léčba může, ale nemusí dopadnout dobře.

Uplynulo osm měsíců, Kája je pořád v péči lékařů, původně v Olomouci, teď už dva měsíce v pražském Motole. Společně s maminkou. „Před pár týdny to vypadalo, že už nemáme naději, nejhorší chvíle v mém životě, teď se na nás snad přece jen usmálo štěstí. Poslední velmi náročná léčba zabrala a Kája má naději při očekávané transplantaci. Dárcem kostní dřeně bude její dvanáctiletý bráška Jaroslav,“ věří v uzdravení dcery a um lékařů maminka.

Bratr Jaroslav při odběru krve.

Karolíně spěchá na pomoc, kdo může. Vedle Jaroslava má ještě dva menší bratry, z druhého maminčina manželství. I Pavel (5) a Michal (7) drží sestře palce a pěsti. Potenciální dárce Jaroslav bere věci, jak jdou. „To víte, že to pro ségru rád udělám, nějakého odběru se nebojím ani trochu, už aby to bylo,“ těší se klučina, který půjde za chvíli do sedmé třídy. „S Kájou jsme v nemocnici celý den, vždycky, když pak jdu na ubytovnu, tak si sednu v parku na lavičku a vybrečím se. Ale druhý den jsem tu zase pro ni. Věřím, že se uzdraví,“ doufá maminka.

Doma jen na chvíli
Karolíně diagnostikovali akutní myeloidní leukemii, prakticky nejtěžší formu onemocnění krve. Léčbu absolvuje v Olomouci a v Praze, během osmi měsíců se jen na pět týdnů dostala domů. Prodělala už osm bloků chemoterapií. Teď ji čeká ozařování a pak by mělo dojít očeká- ubytovnu k transplantaci kostní dřeně od vlastního bratra.

Pomoc z barumky
Karolíně pomáhají i cizí lidé. „Teď jsme vybrali v naší malířské soutěži o Barum rallye na aukci 28 tisíc korun, jsme moc rádi, že jsme je na startu soutěže mohli předat dědečkovi Karolíny a věříme, že jí budou dobře sloužit,“ posílá na dálku pozdrav i Jan Regner, zástupce ředitele Barum rallye.

Šek převzali dědeček s babičkou a bráchové.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.