Těžce zraněný Honza (27): Nechci umřít, moc to bolí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Těžce zraněný Honza (27): Nechci umřít, moc to bolí!

Honza podstoupil v brněnské FN více než 50 operací.
Honza podstoupil v brněnské FN více než 50 operací. (Foto pro Aha! – archiv ZZS Kraje Vysočina)

Zázrak moderní medicíny. Tak lidé hovoří o mladém muži, jehož zachránilo přes padesát operací. Úraz Jana P. (27) z Brtnice u Jihlavy se dokonce dostal do lékařských učebnic.

Co se stalo? Před dvěma lety stačil ještě Honza zamávat na pozdrav známému traktoristovi, který se sklízecím strojem mířil pokosit směsku. V poli s ní dozrával i hrách, pochutnat si tam na něm zajížděl na kole i Honza. Zanedlouho už byl ve volání dispečinku záchranné služby. „Odpoledne 9. července 2019 v 15:43 hodin se na tísňové lince ozvalo volání, že za Brtnicí lišta žacího stroje zachytila v poli mladíka,“ vzpomíná mluvčí záchranářů Petr Janáček. Honza se totiž při česání lusků skrýval v porostu. Traktorista ho neviděl a přejel mu žací lištou nohy.

Za deset minut

Necelých deset minut po zavolání na linku 155 na místě neštěstí dosedl vrtulník záchranné služby. „Žací stroj chlapci způsobil devastační trauma končetin a řadu dalších drtivých poranění po celém těle,“ líčil výčet zranění lékař Tomáš Vaňatka, který Honzu na místě uvedl do umělého spánku. „Nechci umřít, moc to bolí,“ byla poslední slova těžce zraněného Honzy, jenž se probral až ve fakultní nemocnici Brně...

50 operací a 275 transfuzí

„Absolvoval jsem přes padesát operací, dostal jsem v průběhu léčby 275 transfuzí a 179 krevních derivátů,“ říká dnes mladý muž z invalidního vozíku. V doprovodu svých rodičů přijel poděkovat záchranářům z Jihlavy, kteří pro něho tenkrát přijeli. „Moc Honzovi děkujeme za milou návštěvu, přejeme mu pevné zdraví a především mnoho úspěchů v jeho další léčbě,“ přeje Honzovi mluvčí záchranky Petr Janáček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.