Ochrnula a skončila na vozíku: Plave proti nepřízni osudu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ochrnula a skončila na vozíku: Plave proti nepřízni osudu

Během trvrdé přípravy na paralympijské hry v Tokiu.
Během trvrdé přípravy na paralympijské hry v Tokiu. (Foto ZČU, archiv ČPV)

Už od mala se pere Vendula Dušková (22) s problémy. Ochrnula na nohy a skončila na vozíku. To jí ale nezabránilo zařadit se mezi nejlepší plavkyně světa a reprezentovat Česko na paralympijských hrách v Tokiu.

Jako batoleti lékaři Vendule objevili tukový nádor na páteři. „Šlo o vrozenou vadu a zjistili to v sedmi měsícících, kdy jsem přestala hýbat nohama,“ řekla Vendula. Diagnóza ale přišla pozdě a navzdory náročné operaci odumřely Vendule nervy v nohou až po kolena.

Od dvou let v bazénu

K plavání se tak Vendula dostala kvůli rehabilitaci. Poprvé se do bazénu ponořila ve dvou letech a od té doby se plavání stalo nedílnou součástí jejího života. Dnes patří k nejlepším českým paraplavcům. V roce 2016 se zúčastnila finále paralympiády v Rio de Janeiru.

Rozdílné olympiády

Příprava na Tokio se ale od přípravy na Rio lišila. „Máme nového trenéra, na přípravě se podílí kondiční trenér a fyzioterapeut. Do Ria jsme se připravovaly dvě, nyní nás je velká skupina tvořená nejen paralympioniky, ale i zdravými plavci, kteří nám dělají sparing partnery,“ svěřila se Vendula.

Bude dělat terapeutku

Vendula je částečně upoutaná na invalidní vozík, ale úspěšně zvládá skloubit studium i sport. Je posluchačkou třetího ročníku Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni a bude z ní terapeutka. „Svou bojovností inspiruje nejen spolužáky, ale i akademické pracovníky,“ uvedl děkan FZS Lukáš Šticha.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.