Stařenka s demencí se starala o nesvéprávného syna: Čí je důchod? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Stařenka s demencí se starala o nesvéprávného syna: Čí je důchod?

Čí jsou potom peníze?
Čí jsou potom peníze? (Profimedia.cz)

Nesvéprávného Martina (61) měla okrádat o invalidní důchod a úspory jeho máma, Ema T. (82). Žena se začínající stařeckou demencí za to dostala podmínku, přes 600 tisíc musí synovi vrátit.

Martin pobývá v psychiatrické léčebně, před šesti lety se jeho opatrovnicí stala matka. Měla ale s financemi svého syna špatně hospodařit. „Pro svoji potřebu si ponechávala invalidní důchod svého nesvéprávného syna. Další peníze mu v rozporu s povinnostmi opatrovníka vybrala z vkladní knížky,“ vyjmenovala podle serveru Novinky.cz státní zástupkyně Taťana Ulčová. Špatné hospodaření Seniorka, na kterou začíná doléhat stařecká demence, si podle znalců musela být vědoma, že jedná v rozporu s právem. „Jako opatrovnice byla opakovaně poučena, jak s penězi poškozeného nakládat, že je povinna soudu pravidelně překládat výkaz hospodaření s penězi opatrovance,“ uvedl předseda senátu Jiří Žižka. Důchodkyně tak u soudu v Plzni vyfasovala nepravomocně podmínku.

Peníze jí dával?

Případ ale také vyvolává otázku, zda si stařena ve snaze postarat se o syna neukousla příliš velké sousto. „Chtěl, abych si od něj brala peníze. Nerozumím tomu, že mám být trestaná za to, co chtěl, abych dělala,“ tvrdila zmatená seniorka. Synovi ovšem musí přes 600 tisíc korun vrátit...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.