Na dřevorubce spadl strom a celý ochrnul: Rozhýbal půlku těla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na dřevorubce spadl strom a celý ochrnul: Rozhýbal půlku těla!

Díky rehabilitacím dokázal rozhýbat tělo.
Díky rehabilitacím dokázal rozhýbat tělo. (Foto archiv Martina Jansy)

S těžkým úrazem se statečně popral dřevorubec Martin Jansa (31) z Horní Čermné. Před třemi roky ochrnul od krku dolů poté, co na něj spadl strom. Lékaři mu nedávali šanci na zlepšení. On se ale nevzdal a půl těla rozpohyboval.

Život se dřevorubci a vášnivému myslivci obrátil naruby během práce v lese při odvětvování pokácených stromů. Jeho kolega usadil velký kmen do stroje, který ležel na zemi. Ten se ale převrátil a kmen se vymrštil. Martina, který z něj před tím ručně ořezával větší větve a nestačil odstoupit dost daleko, udeřil mezi krk a lopatky. „Byl jsem od krku dolů nehybný a lékaři říkali, že zůstanu ležákem. Také hrozilo, že navždy zůstanu na dýchacím ventilu,“ popsal Martin svůj stav po úrazu. Dříve aktivně sportoval a hlavně miloval výlety do přírody, s tím byl však zdánlivě konec.

Pomohli humor a syn

Když se dozvěděl krutou diagnózu, byl na dně, ale jeho silná vůle, smysl pro humor a hlavně myšlenky na syna Martínka (7) jej přiměly se osudu postavit, i když se s jeho matkou po úraze rozešli. „Po intenzivní rehabilitaci se podařilo rozhýbat většinu horní část těla až na prsty. Ty zůstaly nepohyblivé,“ řekl Martin. Nyní je na elektrickém invalid ním vozíku. Dokáže se na něm samostatně pohybovat, ale zatím jen po okolí svého domova, kde žije s rodiči.

Pomůže sbírka?

K pořízení speciálně upraveného vozidla potřebuje Martin Jansa sehnat 700 000 Kč. Sám si na něj z pečovatelského příspěvku a invalidního důchodu nedokáže ušetřit, i proto se rozhodl poprosit o finanční pomoc lidi prostřednictvím veřejné sbírky, kterou založil na www.znesnaze21.cz. Skončí za měsíc a půl, zatím Martinovi lidé přispěli částkou přes 160 000 Kč.

Speciální auto

„Abych byl samostatnější, potřebuji speciálně upravený vůz, se kterým bych mohl nezávisle dojíždět na rehabilitace, k lékařům, za synem a vyrážet s ním na výlety. Také bych se znovu rád vídal s kamarády, protože osamělost na mne silně dopadá,“ posteskl si. Na auto, které by ho více vrátilo do života, nemá však dost peněz. „Požádám o příspěvek, ale ten bude maximálně 200 000 korun, což nepokryje náklady na úpravy,“ řekl Martin.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.