Kryštůfka napadla rakovina v 10 měsících, Nikolku v 5 letech: Leukemií onemocní až 100 dětí za rok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kryštůfka napadla rakovina v 10 měsících, Nikolku v 5 letech: Leukemií onemocní až 100 dětí za rok!

Nikolka onemocněla leukemií, když jí bylo 5.
Nikolka onemocněla leukemií, když jí bylo 5. (Foto scom, archiv rodin)

Nejčastější dětskou onkologickou nemocí je leukemie. Této nemoci se také říká »rakovina krve«. Je to nádorové onemocnění vycházející z krvetvorných buněk.

Bohužel jde o velmi obávanou nemoc, často s prudkým průběhem. Nejčastějším typem je akutní lymfoblastická leukemie, která postihuje právě děti. Jedinou možností, jak tuto rakovinu porazit, je transplantace kostní dřeně.

Kdo může být dárce

Kostní dřeň je rosolovitá tkáň v dutinách kostí, ve které se tvoří všechny druhy krvinek – bílé, červené i krevní destičky. „Dárcem se může stát sourozenec, ale většinou je třeba hledat dárce mimo rodinu,“ říká prof. MUDr. Petr Sedláček, vedoucí lékař Transplantační jednotky Kliniky hematologie a dětské onkologie FN Motol v Praze. Na rozdíl od dárcovství krve není u transplantací kostní dřeně důležitá shoda v krevní skupině.

Jak se to skutečně dělá

„Samotný proces transplantace kostní dřeně je bezbolestný, provádí se přímo kapačkou do žíly. U nás trvala samotná transplantace zhruba půl hodiny, protože byl Kryštůfek malé desetikilové miminko,“ prozrazuje Michaela Hájková, maminka čtyřletého chlapce. Byl mu sotva jeden rok, když onemocněl juvenilní myelomonocytární leukemií, kterou lze léčit pouze transplantací.

Je třeba úplná izolace

Pro malého pacienta a jeho rodinu je kromě závažných zdravotních obtíží zatěžující nucená izolace – v přísných podmínkách transplantační jednotky musí strávit zpravidla řadu týdnů. „Zdravotní stav dítěte musí být takový, aby transplantaci zvládlo. V našem případě byla příprava složitější, protože Kryštůfkovi musela být čtrnáct dní před transplantací chirurgicky odstraněna slezina,“ upřesňuje Michaela Hájková.

Mína onemocněla před 10 lety

Zpěvačka a influencerka Dominika Mína Elischerová (18) onemocněla leukemií v osmi letech. „V nemocnici jsem prožila dva roky. Moc si z toho nepamatuji, snad jen, jak jsem dělala hlouposti na posteli na kolečkách a jezdila na koloběžce po oddělení a maminka za mnou běhala s kapačkami. Máma říká, že jsem se nemocnicí prozpívala,“ vypráví Mína.

Dnes je Den dětské onkologie

V sobotu 19.9. se koná na Malostranském náměstí v Praze Den dětské onkologie, kde vystoupí i zpěvačka Mína. Program začíná ve 13 hodin a letošní ročník je věnován dárcům kostní dřeně.

Devět měsíců ve špitále

Lucie Hrubá, maminka dvanáctileté Nikolky, říká, že samotná transplantace je tím, co lze zvládnout nejjednodušeji. Její dcera onemocněla v pěti letech, později nádor metastazoval do mozku. „Mnohem náročnější než samotná transplantace byl předchozí pobyt na JIP. Každý večer jsem věřila, že druhý den bude už lepší a že už brzy budeme připraveny pro nutnou transplantaci,“ popisuje Lucie Hrubá. „V nemocnici jsme byly devět měsíců, ale uteklo to strašně rychle, ten čas tam vnímáte úplně jinak.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.