Aneta Prostecká (19) z Rudné: Lymfom se mi vrátil už třikrát | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Aneta Prostecká (19) z Rudné: Lymfom se mi vrátil už třikrát

Aneta Prostecká a Maxim Priň při zahájení výstavy. Chlapec rád fotí scény, které v běžném životě přecházíme bez povšimnut
Aneta Prostecká a Maxim Priň při zahájení výstavy. Chlapec rád fotí scény, které v běžném životě přecházíme bez povšimnut (Foto Aha! – Jakub Poláček, NF Kapka naděje)

Ve věku, kdy jejich vrstevníci prožívají bezstarostné chvíle, mají za sebou boj o holý život. V pražské Fakultní nemocnici Motol se léčili s vážnou nemocí. Nyní prostřednictvím fotoaparátu ukázali svůj pohled na svět. Díla představuje »O kapku lepší výstava«.

V názvu expozice, která je od včerejška k vidění v suterénu motolské nemocnice se skrývá velké přání dětských pacientů, o kapku lepší zdraví... Jednou z autorek snímků je Aneta Prostecká (19) z Rudné u Prahy, která ve 13 letech onemocněla Non-Hodgkinovým lymfomem. Nemoc se ozvala nenápadně. „Jednoho dne se mi na zádech objevila boule. Nebolela, ale byla velká a zvláštní,“ vrací se na začátek obtíží Aneta. Původně si lékaři mysleli, že jde o zánět, testy však odhalily rakovinu. Následovala operace a chemoterapie.

Najednou vše bylo jinak. „Ještě týden předtím, než se na to přišlo, měla Anetka taneční vystoupení. Na tanec ale musela zapomenout, protože ji stál mnoho sil,“ popisuje Anetčina maminka Jaroslava Prostecká (50). A k tomu nejistota... Lymfom se vrátil již třikrát! Doufají, že definitivní tečku za strastmi učinila transplantace kostní dřeně, kterou absolvovala loni. Od té doby je vše, tak, jak má být. I když stíny pochyb zůstávají. „Naštěstí už jsou mezi kontrolami větší časové rozestupy. I léků už Anetka užívá méně. Zpočátku jich denně brala 27,“ říká maminka.

Bude maturovat
Aneta má letos před maturitou, studuje grafický design a postprodukci. „Fotografii jsem na škole studovala, takže jsem fotografický projekt O kapku lepší focení přivítala s nadšením. Vyzkoušela jsem si, jaká ta práce je, a to nejen s modelem před objektivem, ale i za fotoaparátem,“ dodala Aneta, která včera výstavu otevřela.

Víte, že...
...Non-Hodgkinův lymfom je zhoubné nádorové onemocnění lymfatických uzlin?

Leukemii dostal ve třech letech
Do fotografického projektu se zapojil Maxim Priň (14) z Neratovic, který ve třech letech onemocněl leukemií. Z důvodu zhoršené imunity musí i nyní v místech, kde je větší koncentrace lidí, nosit přes obličej roušku. „I přes úspěšnou léčbu se mi v jedenácti letech nemoc vrátila, takže jsem musel podstoupit transplantaci kostní dřeně,“ říká Maxim, který trpí poruchou autistického spektra.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.