Razantní boj s koronavirem: Nemocnice vyrostla za 10 dní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Razantní boj s koronavirem: Nemocnice vyrostla za 10 dní

Areál ze stavebních buněk chystali deset dní.
Areál ze stavebních buněk chystali deset dní. (Foto Profimedia.cz)

Případů přibývá, není čas otálet! Čínští zedníci potřebovali pouhých deset dní na to, aby lékařům ve Wu-chanu předali novou nemocnici s tisícovkou lůžek pro nakažené novým typem koronaviru.

Výstavba nemocnice Chuo- -šen-šan z předpřipravených stavebních buněk začala minulý čtvrtek. První pacienty by nové zařízení mělo začít ošetřovat již dnes. A jelikož už tak mají wuchanští lékaři napilno, polní špitál obsadí 1400 lékařů vojenských. Mnoho z nich podle agentury Nová Čína působilo již v Pekingu při epidemii obdobného viru SARS či v západní Africe při epidemii eboly v letech 2013 až 2016. Ve městě souběžně vzniká ještě další nemocnice Lej-šen- -šan, která by měla pojmout 1300 až 1500 pacientů. Čínská televizní společnost CGTN informovala, že by první pacienty měla přijmout ve čtvrtek. Vedle lékařů má tak Čína nové hrdiny: bleskurychlé stavbaře. Respektive, poněvadž pod rouškami stejně nejsou poznat, jejich stroje. Televize i webové servery vysílaly záběry ze staveniště v přímém přenosu a byl to hotový koncert barevné těžké techniky. Míchačky, bagry, buldozery a sklápěčky dostávaly od diváků vřelé přezdívky jako Bratr červený býk, Cementový král nebo Žluťásek.

První smrt v cizině
Nová nákaza si zatím vyžádala přes 300 životů, z drtivé většiny ve městě Wu-chan (224) či okolní provincii Chu-pej. Včera poprvé zemřel pacient v jiné zemi: na Filipínách podlehl turista (†44) právě z Wu- -chanu. Nakazila se i jeho manželka (38), je v Manile v karanténě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.