Hrdina Zdeněk Máša (49): Sledoval opilého řidiče kamionu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hrdina Zdeněk Máša (49): Sledoval opilého řidiče kamionu!

Šéf krajské dopravní policie Jiří Ušák mu děkuje.
Šéf krajské dopravní policie Jiří Ušák mu děkuje. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Cestou z práce potkal na dálnici D8 kamion kličkující ze strany na stranu. Se svým náklaďákem ho Zdeněk Máša (49) z Děčína začal pronásledovat, zalarmoval policii a varoval ostatní řidiče. Jen díky jeho pohotovosti se zběsilá jízda obešla bez následků.

Ten den měl už padla a vydal se s prázdným kamionem z Prahy do Děčína. Když se Máša napojil u Slaného na D8, zarazil ho kolega řidič (47) z Maďarska, který najížděl až nebezpečně ke krajnici. „Přejížděl nejdřív tak o půl metru do odstavného pruhu, jenže pak se začal vracet a přejel zase až do rychlého pruhu,“ vzpomínal.

Zastavil a ujel
„Jeho kličkování se stupňovalo,“ vypráví muž, který sám jezdí kamionem už 13 let. Tohle ale na silnici ještě nezažil. „Myslel jsem si, jestli nemá třeba infarkt, a když na chvíli zastavil, chtěl jsem mu jít pomoc. Než jsem došel k jeho návěsu, prudce se rozjel,“ popisuje. V tu chvíli mu bylo jasné, že není něco v pořádku.

Volal na 158
Okamžitě zavolal policii, zapnul výstražné blinkry a snažil se ostatním autům blokovat průjezd. „Bylo zřejmé, že je ten chlápek za volantem nebezpečný, každý, kdo ho míjel, riskoval svůj život,“ doplnil.

Plechovky piva
Po dalších 40 kilometrech ukončila nebezpečnou jízdu policie, která Maďara zadržela na benzince u Varvažova. „Byl podnapilý, kolem sebe měl v kabině prázdné plechovky od piva, policie ho obvinila z obecného ohrožení,“ sdělila mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová.

Oceněný průšvihář
„Ty jsi magnet na průšvihy, řekl mi v Děčíně kolega, když jsem mu kamion asi po hodinovém zpoždění předával,“ usmívá se řidič-hrdina. To ale ještě netušil, že jeho chování na silnici ocení policie. „Moc dobře víme, jak jsou kamioňáci vnímáni, a o to víc si vážíme Zdeňka Máši, který díky svému přístupu zabránil patrně obrovské tragédii. Nehody s nákladními vozy jsou totiž vždy velmi tragické,“ uvedl šéf krajské dopravní policie Jiří Ušák. K titulu Gentleman silnic získal i nový mobilní telefon.

Víte, že...
...Maďar nějaký čas pobyl ve vazbě a nyní čeká na soud doma? Hrozí mu tři až osm let vězení.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.