Měsíc po masakru v ostravské nemocnici: Vrahova vesnice v šoku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Měsíc po masakru v ostravské nemocnici: Vrahova vesnice v šoku!

Před měsícem zastřelil Ctirad Vitásek v Ostravě 7 lidí
Před měsícem zastřelil Ctirad Vitásek v Ostravě 7 lidí (Facebook)

Těžko hledat matku, ke které by byl osud krutější. Jeden její syn zemřel vlastní rukou jako masový vrah, druhý kulkou lupiče jako hrdina. Na malém hřbitově v Jilešovicích na Opavsku nejsou na žádném z náhrobků jména Ctirada (†42) a Reného (†27) Vitáskových. Lidé ve vesnici těžce zkoušenou matku tak odlišných synů litují.

Obyvatelé Jilešovic se snaží hrůzný čin Ctirada Vitáska, který v ostravské fakultní nemocnici přesně před měsícem zastřelil sedm lidí, dostat ze svých hlav a už se k němu nechtějí vracet. „Prvních čtrnáct dní po útoku to bylo všude. Hospoda hučela jako úl, všichni řešili, proč to udělal a co se vlastně stalo. Lidé o tom mluvili i na zastávkách,“ řekla Aha! zaměstnankyně místního penzionu Kamenec. „Pak jako když utne. Všem je líto hlavně matky Ctirada, pro kterou je to hodně těžké.“

Nejtěžší chvíle
Matka šíleného střelce přitom musela projít těžkou zkouškou – udat vlastní dítě policii. Právě k ní totiž po střelbě v nemocnici Ctirad Vitásek zamířil a řekl jí, co udělal. Když odjel, poslala policisty do míst, kam mířil. A když jen pár kilometrů od domova nad ním začal kroužit policejní vrtulník, prostřelil si hlavu.

Narazil na vrahy
„Je to hrozné, navíc to v jejich rodině není jediná tragédie. Před 22 lety jí lupiči zastřelili jen pár stovek metrů od vesnice nejstaršího syna,“ popisuje další soused. V dubnu 1998 jel policista René Vitásek (†27) z nedalekých Dobroslavic a zaujalo ho špatně odstavené auto na silnici. Když ho chtěl zkontrolovat, narazil bohužel na poštovní lupiče, kteří ho několika ranami samopalem zabili. „Dodnes má na silnici v tom místě pomníček,“ dodává soused. „Paní Vitásková prožila spoustu hrozného a nikdo tady by jí to nepřál. A nikdo ve vesnici k ní necítí žádnou zášť. Je nám jí líto, protože je to vlastně další oběť.“

 

Sousedka (70) zabité laborantky Dany T. (†64): Přesedla si na místo mé známé Stačil detail a osudy lidí v předsálí traumatologické ambulance se mohly vyvinout možná jinak.

V čekárně seděli tři lidé, které sousedka (70) zavražděné laborantky Dany T. (†64) z Vřesiny znala. „Kromě paní Dany ze sousedství tam byla moje známá s partnerem. Kvůli jiné paní, která odešla, si všichni v čekárně poposedali. Dana si přesedla naposledy. Pak přišel střelec,“ vylíčila. A právě bývalá laborantka z Krevního centra fakultní nemocnice byla mezi sedmi oběťmi vraha Ctirada Vitáska. Její domek ve Vřesině osiřel. „Vídávala jsem ji neustále, byla to moc milá paní,“ plakala sousedka.

Víte, že...
...vrah Ctirad Vitásek 10. prosince mířil čekajícím pacietům chladnokrevně na hlavu? Motiv je stále nejasný, údajně byl přesvědčen, že je vážně nemocný a nikdo ho nechce léčit.

 

Sestra z ortopedie (37) pomáhala mezi prvními: Tu scénu z hlavy dostávám den co den
První výstřel... pátý... desátý... V jejich počtu se svědci rozcházejí. Kolik jich padlo, policie nekomentovala. Hned vedle čekárny traumatologie, kde pálil do pacientů šílený Ctirad Vitásek, je ortopedie. Sestřička (37) z oddělení vše slyšela, neschovala se a jako jedna z prvních pomáhala zraněným. V ten okamžik byl přitom vrah stále někde poblíž! Když uslyšela podivné »pukance «, jak říká, ještě netušila, že jde o výstřely. Běžet směrem k traumatologické ambulanci ji přiměla následná panika na patře. „To , co jsem viděla, se snažím zapomenout každý den,“ vylíčila.
Přes prvotní šok se pustila do první pomoci postřeleným. „Pánovi, který chránil při střelbě dceru, jsem zajistila žilní vstup, pak jsme ho s dalšími raněnými vezli na urgentní příjem,“ pokračovala. Oním pánem byl člen Vězeňské služby ČR Petr L. (†49), který př išel ja ko dop r ovo d d c e - ry. Ta díky tátovi přežila, jemu i přes operaci lékaři nedokázali pomoci.Následující minuty byly plné strachu a ohlížení se... „Až když nás policie nahnala do místnosti se schovat, tak jsme se s ostatními trochu uklidnili. Spolu nám bylo lépe, semkli jsme se,“ popsala žena chvíle, které by nejraději zapomněla.

Měsíc poté už je lépe
Jak sestra přiznala, psychicky jí hodně pomohly vánoční svátky. „Byli jsme spolu s manželem a dětmi, uklidnilo mě to. Už takový strach nemám. Co se přesně událo, se dozvídám útržkovitě. Na televizi raději nekoukám, nedej bože na kriminálky,“ řekla.

Policie: Vyšetřujeme
Státní zástupce: Poškozených je přes 40
Vyšetřování nepochopitelného činu stále pokračuje. „Vyslýcháme svědky, vyhodnocujeme znalecké posudky, ať už balistické, nebo i z jiných odvětví. Jejich závěry ale zveřejnit nemohu. Spis je stále živý,“ řekl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. Zpracování soudní pitvy vrahova těla může podle policie trvat i dva měsíce, celkové vyšetřování až půl roku. Ctirad Vitásek zabil sedm lidí a dva zranil. Počet poškozených podle serveru irozhlas.cz vyčíslil státní zástupce na více než 40. „V rámci trestního řízení je nutno mezi ně řadit nejen osoby, které byly útokem zraněny a přežily, ale také přímé příbuzné usmrcených osob,“ uvedl žalobce.

Rodinám pozůstalých poslali miliony
Lidé stále posílají peníze na pomoc pozůstalým a zraněným po masakru v ostravské fakultní nemocnici. Nejvíce právě na její transparentní účet, kde včera bylo 7 153 000 korun. Další sbírky běží na sousední Vysoké škole Báňské – Technické univerzitě nebo ve vězeňské službě, v níž dvě oběti pracovaly. Sbírky poběží až do konce března.

Jekaterina (58) Přežila řádění střelce Vitáska (†42)! Odnesla to ale dalšími zraněními.

Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.