Dětský čin roku: Zachránil kamaráda před smrtí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dětský čin roku: Zachránil kamaráda před smrtí!

Robert (vpravo) získal za záchranu Pavla medaili.
Robert (vpravo) získal za záchranu Pavla medaili. (Foto Aha! – David Malík )

Chodí teprve na základní školu, a už je hrdina! Robert Lebeda (12) z Prahy zachránil život svému kamarádovi. Patří mezi odvážné a statečné děti, které byly včera na pražské Staroměstské radnici oceněny v rámci Dětského činu roku 2019.

Že umí i děti konat hrdinské činy, dokázal i žák 7. třídy Robert (12). Letos v létě totiž svému kamarádovi Pavlovi (12) zachránil život.



Už se nevynořil
Jeli společně na koupaliště, kde se Pavel rozhodl, že trumfne Roberta a přeplave celý bazén pod vodou. „Skočil šipku do vody, doplaval až ke schůdkům, ale vynořit už se nedokázal. Když se snažil nadechnout, nalokal se vody a pak se přestal hýbat,“ popsal chvíle hrůzy Robert.

Minuty oživování
Pavlovo tělo vyplavalo na hladinu jako mrtvola, měl vypoulené oči a na obličeji měl krev. „S kamarády jsme ho vytáhli z vody a začal jsem s resuscitací, dal jsem mu i umělé dýchání,“ řekl zachránce, kterému se Pavla podařilo po asi třech minutách oživit.

Přivolal pomoc
Nakonec mu ještě ošetřil rozseklé obočí a přivolal pomoc. Mladý pacient poté strávil den v nemocnici. Dva týdny po propuštění se sice ještě nemohl koupat, Robert byl ale rád, že jeho kamarád je zase v pořádku.

I tihle pomáhali....
Laura Čurejová (9): V dětském domově čte pohádky
Mezi oceněnými byla také Laura Čurejová (9) z Prostějova. Ta ještě donedávna bydlela s rodiči a sourozenci na vesnici. Po požáru jejich domu se ale dostala do dětského domova. Tatínek ji občas navštěvuje, maminku ale už dlouho neviděla. „Vzpomínám si, jak jsem uvízla v plamenech, které mi způsobily jizvy na rukou,“ popsala dívenka, která si život i nadále užívá. „V domově pomáhám ostatním dětem s úkoly, oblékáním či sprchováním. Také jim čtu pohádky nebo rozdávám obrázky,“ dodala Laura, která chodí zpívat dokonce i babičkám do nedalekého domova důchodců.

Jan Vlček (11): Pomohl spolužačce proti pedofilovi
Na internetu číhá na děti mnoho nebezpečí. Sám se o tom přesvědčil Jan Vlček (11) z Trutnova, kterému se svěřila spolužačka Áďa se svým problémem. „Na sociální sítí ji obtěžoval pedofil, posílal nahé fotky a telefonoval jí,“ vyprávěl. Áďa se to bála říct rodičům, ale Honza nezaváhal a okamžitě to šel nahlásit třídní učitelce, která zavolala rodičům dívky. „Nahlásilo se to na policii, muže se naštěstí povedlo vypátrat. Nakonec jsem Ádě poradil, ať je na internetu více opatrná,“ dodal zachránce.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.