Velké plány ministerstva: Jak rozkopou dálnici D1 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velké plány ministerstva: Jak rozkopou dálnici D1

D1.
D1. (Svět motorů/Jiří Pekárek)

»Déjedničkou« zocelený český řidič by nemusel být až tolik zaskočen. Koneckonců nejstarší dálniční tepna republiky se dává do kupy už sedm let. Jenže letos se stavaři pustí do uzavírek hned na sedmi jejích úsecích. To znamená, že na více než 70 kilometrech – při troše štěstí – motoristé pojedou maximálně osmdesátkou.

Že půjde o největší uzavírku v dějinách nejstarší české dálnice, to včera zvěstoval ministr dopravy Karel Havlíček (50, za ANO). „Fakticky jde o 71 kilometrů. Rozhodli jsme se jít do této fáze a udělat sedm uzavírek, už to nechceme protahovat,“ řekl Havlíček. Modernizace dálnice se totiž rozjela v roce 2013 a původně měla být dokončena již loni. Podle ministra budou řidiči o veškerých uzavírkách včas informováni a samotný premiér Andrej Babiš (65, ANO) bude prý dohlížet na to, že vše postupuje podle plánu.

Hlídači rychlosti
První ochutnávka čeká řidiče už dnes v úseku mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi. To pravé omezení provozu v tomto úseku pak na vlastní kůži pocítí první březnový víkend. „Nejkritičtější období přijde na začátku dubna,“ dodal šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Právě k většině omezení dojde během březnových a dubnových víkendů. Navíc na pěti úsecích, kde bude povolená maximálně osmdesátka, budou podle Mátla na řidiče čekat radary.

Jak šel čas?
● Modernizace D1 začala v roce 2013, dosud je hotovo 13 z 20 modernizovaných úseků, tedy celkem 90 kilometrů.
● V letošním roce se mají otevřít další čtyři úseky o celkové délce 37 kilometrů, příští rok zbývajících 34.
● Celkový účet za novou opravu D1 by se podle Havlíčka měl vejít do 20 miliard korun.

Kde budou číhat radary
Mirošovice - Hvězdonice
Soutice - Loket
Humpolec - Větrný Jeníkov
Velký Beranov - Měřín Velké
Meziříčí – záp. – Velké Meziříčí – vých.

Plán další fáze rekonstrukce D1: Opravy byly naplánovány od 22.2.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.