Otravné škrábání dálniční známky je minulostí. Od prosince bude elektronická | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Otravné škrábání dálniční známky je minulostí. Od prosince bude elektronická

Co musíte vědět o konci nálepek v Čechách?!
Co musíte vědět o konci nálepek v Čechách?! (Foto Aha! – J. Poláček, M. Pekárek, M. Sekanina, edalnice.cz)

S přelomem roku čeká na motoristy revoluční změna. Od 1. prosince totiž v Česku začíná fungovat elektronická dálniční známka. Jak nový systém poběží a co mají dělat ti, kteří nemají počítač? Vše, co potřebujete o novince vědět, vám přináší Aha!

1) Co je elektronická dálniční známka?

Tato známka se nikam nelepí. Řidiči poplatek za dálniční kupon zaplatí přes internet nebo osobně na poště. Koupit se dají i na vybraných benzinkách.

2) Jak to funguje?

Na www.edalnice.cz nebo na vybraných obchodních místech zadá motorista registrační značku auta a po zaplacení se v systému spojí platba s konkrétní SPZ. Řidiči následně mohou vyrazit.

3) Jak nakoupit přes internet?

  • Vyberte si druh elektronické dálniční známky (na rok, 30 dní, 10 dní). Zadejte espézetku a zemi registrace vozu (většinou ČR).
  • Vyberte počátek platnosti známky.
  • Máte-li vůz na zemní plyn nebo biometan, můžete uplatnit slevu a zaplatíte polovinu ceny.
  • Zaplatíte-li on-line platební kartou, hned vám dorazí do e-mailu potvrzení o platbě (to mít při jízdě s sebou nemusíte). Zaplatit lze i převodem na účet, bude ale déle trvat, než dostanete potvrzující e-mail.

4) Zůstane cena stejná?

Ano. Roční známka 2021 stojí 1500 Kč, měsíční 440 Kč a desetidenní 310 Kč. Nově bude snazší také hromadný nákup například pro firemní vozy.

5) Co když nemám počítač?

Elektronickou známku si budete moct koupit také na pobočkách pošty nebo na čerpacích stanicích EuroOil. Obsluze nadiktujete údaje a zaplatíte. Místo potvrzení do e-mailu tak dostanete účtenku. U státních hranic budou kiosky podobné jako parkovací hodiny.

6) Co když spletu SPZ při zadávání?

Pokud si známu budete nakupovat osobně, obsluha dovede údaje ještě do 15 minut opravit. V případě nákupu přes internet, ale oprava není možná.

7) Zůstává stará známka v platnosti až do ledna?

Ano. Kupony pro tento rok platí do 31. ledna 2021.

8) Bude nová známka platit také rok?

Roční známka bude platná 365 dní a půjde ji koupit kdykoliv během roku.

9) Bude možné si nastavit začátek platnosti?

Ano. Odložit ho bude možné až o tři měsíce. Začátek si určíte podle toho, kdy kupon budete potřebovat na dálnici použít.

10) Co když si nebudu pamatovat, kdy přesně jsem si známku koupil?

Na webových stránkách si můžete nastavit, aby vám až deset dní před koncem platnosti přišlo upozornění na e-mail nebo esemeskou. Ověřit si, kdy známka končí, bude možné i zadáním SPZ do systému na stránkách www.edalnice.cz.

11) Jak se bude kontrolovat, jestli má vůz na dálnici zaplaceno?

Řidiče budou kontrolovat policisté, celníci, ale využity budou také staré mýtné brány. Na nich budou provoz sledovat speciální kamery, které rozeznají registrační značku.

12) Kdo to má zdarma?

Osvobozeny od poplatku za dálnice budou stejně jako letos elektromobily, auta na vodík nebo v kombinaci s jiným palivem s emisemi CO2 pod 50 g/km. Platit nemusí také osoby s postižením s průkazy ZTP nebo ZTP/P.

13) Co když můj elektromobil nemá značku EL?

V takovém případě musíte o osvobození od poplatku oznámit na www.edalnice.cz. Tam vyplníte formulář a odešlete buď přes datovou schránku či s elektronickým podpisem nebo vytištěný dokument s úředně ověřeným podpisem odešlete poštou.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.