Unikátní výstava: Známky za více než miliardu korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní výstava: Známky za více než miliardu korun!

Poštovní známky budou v libereckém hotelu Babylon k vidění do neděle.
Poštovní známky budou v libereckém hotelu Babylon k vidění do neděle. (Foto Aha! – Josef Slabý a European Stamp Exhibition )

První poštovní známka a další vzácné kousky, kterých je například ve světě jen několik, jsou nyní pouze do neděle k vidění v libereckém hotelu Babylon. Sběratelé z celého světa, včetně těch tuzemských, tu na ploše 1700 m² vystavují nejvzácnější známky. Jsou jich stovky a jejich cena podle pořadatelů dosahuje více než miliardu korun!

Dostat na jedno místo tolik známek mnohdy starších než sto padesát let vyžadovalo roky plánování. „Poprvé jsme začali výstavu plánovat v roce 2019. Až letos se nám ale podařilo všechny sběratele a jejich sesbírané klenoty dostat sem do Liberce,“ říká hlavní organizátor výstavy Jiří Kraus. Tajemstvím totiž zůstává, kdo kterou známku vlastní. Jedině samotní sběratelé to mezi sebou vědí, který exemplář koho je. Hodnota všech známek přesahuje jednu miliardu korun! Navíc se do Liberce sjeli sběratelé z celého světa. Čtyřdenní výstava je proto maximálně hlídaná a zabezpečená. „Kromě ostrahy tu máme i mnoho dalších bezpečnostních prvků, tak aby se předešlo jakýmkoli problémům,“ dodává Tomáš Hejda, spoluorganizátor výstavy.

Byla první na světě

Black Penny nebo Penny Black je první poštovní známkou na světě. Vydalo ji Britské království roku 1840 s platností od 6. května stejného roku. Ve své době stála jednu penny. Celkově za dobu její existence bylo raženo téměř 300 tisíc archů s jednopencovou penny. Vzácné jsou exempláře, které se nedostaly do oběhu a nejsou znečištěné razítkem poštovní instituce.

Jeden z patnácti

Nejvzácnější a také nejdražší známkou celé výstavy je bezesporu červený mauritius. Jde o vůbec první známku vydanou britskými kolonizátory mimo britské ostrovy. Dodnes se dochovalo pouhých patnáct kusů vydaných v září roku 1847. Loni v létě se jeden exemplář vydražil v Německu za neuvěřitelných 206 milionů korun.

Chyba vytvořila raritu

Díky chybě tisku vznikla legendární známka HMS Glasgow, která připomíná 50 let od bitvy o Falklandské ostrovy. Kromě mladičké tehdejší britské panovnice Alžběty II. je na známce vyobrazena bitevní loď HMS Kent. Na pouhých šedesáti kusech došlo v tiskárně k chybě a natištěna byla loď HMS Glasgow. Těchto kazových známek se na světě dochovalo 17. Tři z nich vlastní čeští sběratelé.

Exotika z Britské Guiany

V polovině devatenáctého století začala stoupat poptávka majitelů plantáží po poštovních službách. Na základě jejich proseb vydala Britská Guiana v roce 1850 první známky takzvané Cotton Reels. Různé barvy od modré po červenou značily nejen hodnotu známky, ale také doručovací pásmo v rámci kolonie.

Z polárního kruhu

Vzácným artefaktem je také první dopis, který putoval z oblasti polárního kruhu až do Spojených států amerických, konkrétně do Bostonu. Jistý kapitán Winship v něm píše svému otci poznatky z daleké plavby. Dopis odeslal 21. února roku 1821 ze zátoky Potter Cove na Shetlandských ostrovech. Do Bostonu se dopis k rukám jeho otce dostal 14. května téhož roku.

První československá známka

Po vzniku samostatného Československa vznikla potřeba vytvořit vlastní známky reprezentující nový samostatný stát. Za jejich návrhem stojí Alfons Mucha, který dokázal se zcela unikátním designem přijít do druhého dne po zadání požadavku.

Výstava European Stamp Exhibition

Kde: Hotel Babylon, Košická 415, Liberec

Kdy: Do 16.. října, 9 až 18 hod. (poslední den do 16 hod.)

Za kolik: Zdarma

Drahé pojištění

Proti případnému ukradení nebo zničení vzácných známek je pořadatel výstavy pojištěn. Částka za pojištění čtyřdenní akce je v řádech desítek milionů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.