Nová statistika o českých řidičích: Co se vzteklouny za volantem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nová statistika o českých řidičích: Co se vzteklouny za volantem?

Agresivita za volantem.
Agresivita za volantem. (profimedia.cz)

Agresivního řidiče, který se proháněl po D1 se zakrytou SPZ, nedávno zkrotili policisté, jiný za rozbití okénka auta s čtyřčlennou rodinou dostal šest let vězení. Podle průzkumu agresivity za volantem přibývá a mnozí agresivní řidiči si ani neuvědomují, že jsou svému okolí nebezpeční.

O řidiči, který se po D1 u Humpolce hnal rychle i v omezeních a riskantně předjížděl, Aha! informovalo včera. Zřejmě spoléhal na to, že jeho identitu skryje SPZ částečně zakrytá krabičkou od bonbonů. Za přestupek mu hrozí pokuta.

Zranil ženu i dítě
Jiný případ vzteklého šoféra v srpnu řešil Krajský soud v Praze. Zámečník Miroslav S. (41) tam nepravomocně dostal šest let vězení za agresivní jízdu na dálnici D4 z Prahy do Příbrami. Podle žalobce najížděl na volkswagen, ve kterém jela rodina se dvěma malými syny, a vynucoval si uvolnění levého jízdního pruhu. Když mu řidič neuhnul, zprava ho podjel, a aby se pomstil, hodil do okna spolujezdce skleněnou, více než dva centimetry širokou kuličku. Tam seděla máma, kterou zranilo sklo, zasáhlo i jejího syna (6) na zadní sedačce.

Neuvědomují si to
Podle průzkumu je 88 procent Čechů přesvědčeno, že agresivita řidičů roste. Ale jen pět procent z nich se považuje za agresivního řidiče. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila agentura STEM/MARK pro Českou asociaci pojišťoven. „Projevy vlastní agrese si uvědomí teprve tehdy, když jsou dotazováni na reakce při konkrétních dopravních situacích,“ okomentoval výsledky výkonný ředitel asociace Jan Matoušek. V průzkumu 78 procent řidičů přiznalo překračování povolené rychlosti a téměř každý desátý šofér už někdy někoho vybrzdil. Zbytečně pomalá jízda je podle průzkumu vytočí v 36 procentech, dalších 34 procent rozzuří předjíždějící se kamiony, patnáct procent pak cyklisté brzdící provoz a 12 procent stání v kolonách.

Pozor na gesta
Dopravní policisté se s projevy agrese na silnicích setkávají neustále. „Na počátku sledu událostí s tragickým koncem nemusí být jen velký vztek, ale i zdánlivě nevinné rozzlobené gestikulování nebo netrpělivé troubení,“ upozornil ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Auto použil jako zbraň
Drsný případ s autem v hlavní roli se odehrál letos v dubnu ve Znojmě. Recidivista se pohádal se strážníkem, který dohlížel na koronavirová opatření na místní radnici. Když měl předložit doklady, utekl do auta a na strážce zákona začal najíždět. Nakonec ho nabral na kapotu a vezl několik desítek metrů. Strážník vyvázl bez zranění, agresor vyfasoval za násilí vůči úřední osobě pět let za mřížemi. Auto použil jako zbraň, řekl soud.

Krkonošský park drancovali motorkáři
Jako na motokrosovou dráhu se vydali do chráněného pásma Krkonoš čtyři motorkáři. Po skupině, která ničila přírodu a rušila zvěř, pátrají ochránci přírody. Skupina jezdců se proháněla v 2. ochranném pásmu na žluté cestě mezi Husími boudami a Předními Rennerovkami, když je tam zastihl strážce Krkonošského národního parku. Na mašinách se před ním otočili a odjeli. Ochránci přírody ale věří, že motorkáře na videozáznamu, který zveřejnili na svých facebookových stránkách, někdo pozná a oznámí to. Hrozí jim sankce až do 100 tisíc korun. „Pokud se nám je podaří identifikovat, pokutě neujdou,“ řekl mluvčí KRNAP Radek Drahný.

161 mrtvých
Následkem nehod způsobených nepřizpůsobením rychlosti stavu vozovky, přejetím do protisměru a nedáním přednosti automobilům či chodcům na přechodech letos do konce srpna zemřelo na českých silnicích už 161 lidí. Agresivní chování se také nepřímo podepisuje na mnoha dalších nehodách.

Řetězová reakce
„Někteří řidiči mají falešnou představu, že musí vychovávat nebo trestat ostatní řidiče za jejich chování. Přitom jedna negativní akce většinou vyvolá další reakci,“ vysvětluje vedoucí BESIP Tomáš Neřold. Negativní emoce na silnicích způsobují řetězovou reakci, která zvyšuje riziko vážných nehod. „Nejlepší obranou je defenzivní jízda,“ radí Neřold.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.