Motorák se srazil s lokomotivou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Motorák se srazil s lokomotivou!

Letecký pohled na místo neštěstí.
Letecký pohled na místo neštěstí. (Foto Aha! – Romana Vébrová a HZS PK)

Takový příjezd motoráku na nádraží ve Kdyni na Domažlicku nikdo z 18 cestujících rozhodně včera nečekal. Strojvedoucí ve stanici brzdil, pískoval kola, ale vlak i tak projel zastávkou a srazil se s lokomotivou.

Cestující, kteří byli připraveni vystoupit, popadali jak mouchy. Všichni se zranili, 18 lidí v motoráku a jeden v nabourané lokomotivě. „Čtyři utrpěli vážná zranění a byli letecky transportováni na urgentní příjem plzeňské fakultní nemocnice, dva zraněné přepravil vrtulník do pražského Motola,“ řekla Aha! mluvčí záchranářů Mária Svobodová. Ostatní zraněné rozvezly sanitky do okolních nemocnic. Mezi zraněnými je i pět dětí. Ty naštěstí mají lehká zranění. Proč vlak nezastavil, bude teď zjišťovat policie a Drážní inspekce.

Zarostlé koleje?
„Dopravní vůz jevil známky brzdění celou dobu. Je možné, že došlo ke zhoršeným adhezním podmínkám vozidla,“ uvedl ředitel Odboru provozu osobní dopravy ČD Tomáš Mohr. Motorák prošel začátkem týdne kontrolou, byl prý v pořádku. Na místě se ale spekulovalo, že na vině mohou být zarostlé koleje. „To víte, ta tráva ležící přes koleje klouže,“ pronesl jeden z místních. Minulý týden byl sice provedený v kolejišti postřik, trať je ale trávou stále dost zarostlá.

Písek pod koly
„Strojvedoucí použil i pískovací zařízení. Na každé straně vozu je zásobník s pískem, ten je naveden přímo pod kola na kolejnici. Strojvedoucí jej může použít, aby zlepšil adhezní podmínky,“ popsal Tomáš Mohr. Ani to ale motorák včas nezastavilo.

Vyprostili ho
Strojvedoucí po srážce utrpěl vážné zranění, ze zdemolované kabiny ho museli vyprostit hasiči. „Do poslední chvíle zůstával na stanovišti a dělal vše, aby vlak zastavil. Je to zkušený zaměstnanec, jako strojvedoucí pracuje od roku 2003,“ řekl Tomáš Mohr.

Děsivý zážitek
„Vezli jsme malého do školy, a to už jezdilo plno sanitek, hasičů. Vraceli jsme se kolem nádraží, záchranáři už ošetřovali zraněné, přistával vrtulník. Říkali, že vlak nezabrzdil, projel červenou a pak narazil do té lokomotivy. Nebyl to hezký pohled,“ popsal Radek Andrle (32, na snímku) z Domažlic.

Milionové škody
Škody na motoráku jsou předběžně vyčísleny na 4,2 milionu, na lokomotivě, která táhla měřicí vůz, půl milionu a na kolejích 50 tisíc. Jestli náraz nepoškodil i citlivé přístroje v měřicím voze, bude teprve zjišťovat Správa železnic. Poškození cestující se mohou s nárokem na odškodnění obrátit na ČD na adrese: odskodneni@cd.cz.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.