Porodila Magdalénku a začal boj o život. Terezu (27) zachránil balon v děloze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Porodila Magdalénku a začal boj o život. Terezu (27) zachránil balon v děloze

Tereza s malou Magdalénkou.
Tereza s malou Magdalénkou. (Foto FN Ostrava)

Z bezproblémového porodu se stal boj o život mladé maminky! Tereze Smětalové (27) z Opavska zůstala placenta v děloze a lékaři ji museli ručně vyjmout. Jenže, rodička přitom začala silně krvácet. Zachránil ji výkon, který v nemocnici provádí zhruba 2x ročně.

Drama na porodním sále se odehrálo minulý týden, včera maminka odešla s dcerkou Magdalénkou domů. „Museli jsme podniknout kroky k tomu, abychom to krvácení zastavili, ale zároveň abychom nemuseli odoperovat dělohu, což je v podobných případech nutné,“ popsal situaci Richard Špaček, vedoucí porodních sálů v ostravské Fakultní nemocnici. Bez dělohy by totiž už nemohla mít Tereza další dítě.

»Balon« do dělohy

Lékaři museli jednat co nejrychleji. „Ze všeho nejdřív jsme do dělohy umístili speciální balon, který krvácení zastavil a svolali jsme tým angiolinky,“ dodal Špaček. Na tomto pracovišti se obvykle provádějí zákroky kvůli cévním příhodám. Lékaři je umějí uvolnit nebo »ucpat«. Tepny zásobující dělohu, ke kterým se dostali vpichem v třísle, bylo potřeba speciální látkou uzavřít. Tereza byla po celou dobu při vědomí. „Pan doktor Jonszta mi vysvětloval, co přesně dělá a tím mě velmi uklidnil. Věřila jsem, že všechno dobře dopadne,“ svěřila maminka druhého dítě.

Víte, že...

...podobné zákroky jsou poměrně unikátní, kromě ostravské »fakultky« je provádějí ještě další tři nemocnice v České republice?

Tereza s malou Magdalénkou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.