Pozor na zákeřný kočičí AIDS i leukemii: Ani devět životů nestačí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pozor na zákeřný kočičí AIDS i leukemii: Ani devět životů nestačí

Kočky mohou mít hned několik onemocnění.
Kočky mohou mít hned několik onemocnění. (Jana Ulrichová)

Život koček se v poslední době změnil, častěji než na dvoře žijí doma s lidmi, a jsou tedy pod větší kontrolou. A stejně jako lidi i kočky mohou ohrožovat závažné virové nemoci. Jejich diagnostika není vždy snadná, ale o to je bolestnější – nejméně dvě z těchto nemocí jsou neléčitelné a pro kočky smrtelné.

FIV – »kočičí AIDS«

Felinní imunodeficientní virus (FIV) je vleklá, neléčitelná choroba koček, které se přezdívá kočičí AIDS. Její projev je velmi podobný jako u lidí. Během nemoci ztrácí kočka imunitu, takže se nakonec nedokáže ubránit ani nejbanálnějším infekcím. Původcem onemocnění je RNA virus z čeledi Retroviridae, který je příbuzný viru HIV. Příznaky se mohou projevit až za pár let. Může trvat i roky, než FIV pozitivní kočka začne projevovat první příznaky choroby. Mezi ně patří časté záněty spojené s horečkou a apatií. Tyto příznaky mohou odejít stejně rychle, jako přišly, a kočka tak nějaký čas působí jako zdravý jedinec, než se začnou projevovat další a další příznaky. Těmi jsou časté záněty (např. kůže, očí, horních cest dýchacích), horečka, apatie, hubnutí, nechutenství, chronické průjmy či rozvoj nádorů. Léčba a prevence Bohužel se jedná o nevyléčitelné onemocnění, veterinární péče může její průběh jen zmírnit a oddálit. Jako prevence se doporučuje chovat kočku doma, a pokud ji pouštíte ven, zvažte její kastraci. Kočky se pak více drží doma a tolik se nevystavují riziku setkání s cizími jedinci.

Virová leukemie

Další závažnou chorobou je u koček i virová leukemie – FeLV. Její průběh je pomalý a vede k oslabení imunity, chudokrevnosti a ke vzniku rakoviny. Naštěstí kvalitní veterinární péče zvyšuje šanci, aby FeLV pozitivní kočka prožila dlouhý a relativně zdravý život. Nemoc se nejčastěji přenáší slinami, když kočky žerou a pijí ze stejné misky, kýchají na sebe, koušou se nebo se navzájem čistí. K přenosu může docházet i prostřednictvím mateřského mléka, moči nebo pohlavního styku. Příznaky často bývají: Výtok z nosu a očí, záněty, průjmy, nechutenství, skleslost, horečka či zvětšení mízních uzlin. Proti nemoci je možné nechat kočku naočkovat od 8 týdnů věku s přeočkováním za 3 – 4 týdny. Naštěstí ani jedna z nemocí není přenosná na člověka.

Infekce močových cest

Infekce močových cest trápí kočky, a hlavně kocoury, poměrně často. Jaké jsou příznaky onemocnění? Kočku vyměšování bolí. Poznáte to podle bolestivého výrazu a mňoukání. Často také vyměšuje i mimo svou toaletu. Správnou léčbu vám nastaví veterinář. Může se jednat o podávání antibiotik nebo o úpravu stravy a tekutin.

Srst a kožní onemocnění

Srst u koček plní stejnou funkci jako kůže u lidí. Chrání jejich tělo a podle její kvality poznáme zdravotní stav zvířete. Zplihlá a matná srst, lupy nebo parazité mohou mít několik příčin. Které to jsou? Špatné nebo nedostatečné stravování, kožní plísně, alergie, stres a psychická onemocnění, výměna srsti. I v tomto případě je dobré vyhledat lékaře a situaci řešit.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.