V Olomouci nabízí prevenci: 30 tablet za 4,5 tisíce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

V Olomouci nabízí prevenci: 30 tablet za 4,5 tisíce

Primářka infekčního oddělení olomoucké fakultní nemocnice Martina Kundschovská.
Primářka infekčního oddělení olomoucké fakultní nemocnice Martina Kundschovská. (Foto Aha! – Adam Fritscher, Matěj Procházka)

Preventivní léčebnou ochranu před nákazou HIV nabízí lidem z rizikových skupin jako první na střední Moravě olomoucká fakultní nemocnice. Riziko nákazy smrtícím virem dokážou snížit až o 90 procent.

„Jde o užívání dvojkombinace léků zdravou osobou, která žije ve vysokém riziku smrtelně nebezpečné nákazy virem HIV,“ prozradila primářka infekčního oddělení olomoucké fakultní nemocnice Martina Kundschofská. Ve vysokém riziku nákazy HIV jsou podle ní zejména muži mající sex s muži, sexuální pracovníci, partneři HIV pozitivních osob, injekční uživatelé drog, či promiskuitní lidé nepoužívající kondomy.

Jednou denně

Preventivní léčba neboli preexpoziční profylaxe spočívá v užívání jedné tablety jednou denně. Látky v tabletě brání usazení viru HIV v těle. Zájemcům o prevenci předepíšou lék v ambulanci olomoucké infekční kliniky. Pojišťovny ho ovšem hradí jen z minimální části. Pacienta přijde balení 30 tablet na asi 4,5 tisíce.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.