HIV je v Česku pod kontrolou, ale... Přibylo nakažených uprchlíků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

HIV je v Česku pod kontrolou, ale... Přibylo nakažených uprchlíků

Virus HIV.
Virus HIV.  (Foto shutterstock, ara )

Virem HIV se v Česku letos do konce října nově nakazilo 249 lidí. Zároveň ale Státní zdravotní ústav registruje 537 HIV pozitivních mezi uprchlíky z Ukrajiny. Přesto zůstáváme zemí s relativně nízkou úrovní infekce.

„Naprostá většina uprchlíků věděla o své HIV pozitivitě, léčila se dosud na Ukrajině a v ČR požádala o zajištění léčby. Tím se minimalizují rizika přenosu infekce,“ uvedla ředitelka SZÚ MUDr. Barbora Macková. Virus onemocnění HIV, které se nejčastěji přenáší nechráněným pohlavním stykem či krví, napadá lymfocyty nezbytné pro imunitu. Jejich množství do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale krvinek ubývá a poté obvykle propuká nemoc AIDS. Bez ﷯moderních léků﷯ nemocní do několika let umírají. V případě správné léčby se život prodlužuje a HIV pozitivní člověk není nakažlivý.

Víte, že...

...od zahájení sledování infekcí v roce 1985 bylo v ČR celkově zjištěno 4323 případů? U 816 z nich došlo k rozvinutí onemocnění AIDS.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.