Houbař z Ostravska: Místo hřibů našel v lese migranty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Houbař z Ostravska: Místo hřibů našel v lese migranty

Běženci zadržení na Jablunkovsku a Třinecku.
Běženci zadržení na Jablunkovsku a Třinecku. (Foto Policie ČR)

Skrývají se v lesích, v polích a děsí každého, kdo je zahlédne! Policisté se na moravsko-slovenské hranici nezastaví. Může za to nárůst migrantů. Na jihu Moravy jsou jich tisíce, na severu zatím stovky. „Máme strach!“ přiznávají místní lidé.

Každou chvíli lidé sdílejí na sociálních sítích fotky skupin běženců z lesů u Jablunkovska a Třinecka. Na jednu takovou narazil houbař. Nejdřív si myslel, že jde o lesní dělníky, když ale přišel blíž, zkoprněl. „Člověk je teď v lese obezřetný kvůli šelmám. Ale jich jsem se bál víc než vlků nebo medvěda,“ uvedl Roman L. z Karviné. Ze strachu trval na tom, aby zůstal v anonymitě.

Stejně se bojí i ostatní oslovení. „Potkáváme je u benzinek, na okreskách, na polňačkách i v lese. Vykukují už i z kukuřice,“ popsal situaci Marek U. (48) ze vsi poblíž Hodonína. Migranti jim chodí přes pozemky, pole i zahrady. „Máme poškozené ohradníky pro zvířata, v ohradách jsou poházené plastové lahve,“ svěřila se Iva N. z Horňácké farmy v Hrubé Vrbce. „Děsí nás jejich odlišná mentalita, zejména co se týká žen,“ řekla. Vyděšení občané často volají na migranty policii.

Museli střílet

O víkendu se při půlnočním zatýkání běženců mezi Strážnicí a Bzencem dokonce i střílelo. Zatím šlo naštěstí pouze o varovné výstřely do vzduchu. „Od prvního do patnáctého září jsme jen na jižní Moravě zadrželi téměř tři tisíce cizinců a zatkli 17 převaděčů,“ řekl policista Petr Vala.

Většina migrantů pochází ze Sýrie.

Hlavně Syřané

Od začátku roku skončilo na služebnách Hodonínska, Břeclavska a Znojemska 6305 migrantů (z toho 76 % Syřanů) a 50 převaděčů. Není přitom výjimkou, že během víkendu projde břeclavskou policejní stanicí i 700 cizinců.

Jen to nejnutnější

Běženci u sebe mívají jen peníze a často pochybné doklady. Mnozí tvrdí, že jsou narození 1. ledna. Policisté všechny registrují do systému, berou jim otisky prstů a kontrolují, jestli nejsou již evidováni jinde v EU. Když ne, vystaví jim výjezdní příkaz. Syřané kvůli válce v rodné zemi mají na opuštění ČR 30 dnů, ekonomičtí migranti, jako třeba Turci, pět dnů.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.