Nezodpovědní houbaři berou útokem lesy: Likvidují vzácné hřiby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Nezodpovědní houbaři berou útokem lesy: Likvidují vzácné hřiby!

Houbaři zničili místo, kde roste chráněný hřib satan.
Houbaři zničili místo, kde roste chráněný hřib satan.  (Foto SVSMP, Facebook, D. Marounek)

Začátek letošního podzimu je ve znamení houbařského ráje. Najde opravdu každý! Natěšení Češi berou lesy útokem, na hřiby vyrazili i sváteční houbaři. Mykologové a lesníci ale bědují.

Neznámých hub se nezkušení houbaři bojí, ale hřib je přece hřib, nebo ne? Jenže to je omyl! Ne každý hřib je jedlý a ne každý se smí sbírat. Některá místa v lesích vypadají jako po nájezdu invazní armády. „Takhle končí houby z červeného seznamu (seznam chráněných hub, pozn. red.). Někdo zničil celou lokalitu hřiba satana. Klobouků je tam málo, tak je asi vzal, třeně byly červivé,“ říká mykolog Dalibor Marounek.

Zároveň připomíná, že hřib satan je jedovatý, a pokud ho někdo sní, bude mít zdravotní problémy. V mykologické poradně se zase objevila i fotka hřibu královského s dotazem, zda je jedlý. To sice je, ale sbírat se nesmí. A to pod pokutou až sto tisíc korun. Je totiž přísně chráněný. Neukáznění houbaři komplikují práci i lesníkům. Mnozí by svými auty nejraději vjeli až mezi stromy! „Neodradí je ani zákazové značky. Vozy odstavují i za nimi. Často nám tak blokují vjezd do městských lesů,“ uvedl Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně. Šoféři si neuvědomují, že se jim houby mohou pořádně prodražit, a to až pětitisícovou pokutou.

Jak bude?

Dnes: od západu zataženo s deštěm, den 15 až 19 °C.

Zítra: oblačno, přeháňky, noc 10 až 12 °C, den 16 až 20 °C.

Pátek: oblačno, přeháňky, noc 8 až 12 °C, den 14 až 18 °C.

Sobota: oblačno, přeháňky, noc 6 až 10 °C, den 12 až 16 °C.

Neděle: oblačno, déšť, noc 5 až 9 °C, den 10 až 14 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.