Správní houbaři je nikdy neprodají, ale... Kotrče vykupují za 1800 Kč/kg | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Správní houbaři je nikdy neprodají, ale... Kotrče vykupují za 1800 Kč/kg

Vzácné kotrče je třeba hledat v borovicovém lese.
Vzácné kotrče je třeba hledat v borovicovém lese.  (Foto pro Aha! – V. Baday, E. Musilová)

Neuvěřitelným tři kilo těžkým kotrčem se chlubí Štěpánka Musilová a pozadu nezůstal ani Vladimír Baday (69) z Hlučína, přezdívaný mistr kotrčů. Ten jeho váží jen o něco méně.

Kdyby nebyli s manželkou fajnšmekři a nelibovali si na kotrčím guláši a karbanátcích, mohli za kilo vzácné houby od nějaké restaurace vyfasovat až 1800 korun. Paní Štěpánka si zase kotrč cení pro jeho léčivé schopnosti. „Posiluje imunitu a má protirakovinné účinky,“ řekla. Podle Badaye je třeba za střapatou houbou vyrazit do borového lesa. „Parazituje na patě starých borovic,“ vysvětlil muž, který své úlovky sdílí na internetu a sklízí stovky obdivných komentářů.

Kouzelník mezi houbami

„Kotrč dokáže to, co žádná jiná plodnice. Když ho dáte do vody, zvětší svůj objem a ještě vyroste,“ prozradil mykolog Petr Pokorný. Kdysi byly kotrče v Evropě běžné. „Ale nesnášejí kyselou půdu, a tak kvůli spadu z elektráren pomalu vymizely a staly se vzácnými,“ doplnil.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.