Houbařům se daří i v Polabí: Lipové ostrůvky byly plné masáků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 15. července 2025

Svátek slaví Jindřich, zítra Luboš

Houbařům se daří i v Polabí: Lipové ostrůvky byly plné masáků

Na masáky Dalibor Marounek narazil v blízkosti lip.
Na masáky Dalibor Marounek narazil v blízkosti lip.  (Foto pro Aha! – D. Marounek, P. Vesecký, Profimedia.cz )

Pokud jste ještě nezkusili vyrazit s košíkem do lesa, je ideální čas. Dá se nalézt celá paleta letních hub. Mykolog Dalibor Marounek (60) byl úspěšný dokonce v horkém Polabí. V příštím týdnu udeří super tropy a ty jejich růst zase zbrzdí.

Zahálet by podle Marounka neměli milovníci muchomůrek růžovek neboli masáků. Vyrazit by měli do listnatých lesů. „Je to paráda, ty lipové ostrůvky jsou zkrátka kouzelné,“ poradil, kde chutnou houbu hledat. Dařilo se i jeho kolegovi Pavlu Veseckému (38) z Chvalína u Roudnice nad Labem. „V lese je tak krásně, a když člověk ještě najde nějakou tu houbu, je to o to krásnější. Část jsem jich rozdal, část zpracuju na matesy. Zbytek usuším a pak podaruji rodinu,“ pochlubil se úlovkem hřibů dubových, kolodějů, holubinek, ryzců či kozáků.

Jak poznat masáka?

Muchomůrka růžovka se nejčastěji zaměňuje s nebezpečnou muchomůrkou tygrovanou. „Zásadní rozlišovací znak je, že masák má rýhovaný prsten a pokud do něj říznete, dužnina mírně zrůžoví. Muchomůrka tygrovaná má prsten hladký, a dužnina při řezu nemění barvu,“ radí mykolog Pavel Hruška. Muchomůrka tygrovaná také na rozdíl od masáka vyrůstá z pochvy.

Kančí guláš na hříbkách

Potřebujete: 750 g kančího plecka, 300 g hřibů dubových nebo smrkových, 50 g slaniny, 2 cibule, 2 lžíce rumu, 2 lžíce oleje, 1 lžička drcený jalovec, 1 lžička mleté nového koření, celý kmín, pepř, sůl, sádlo, tvrdý chléb, nať cibule na ozdobu.

Postup: Plecko nakrájejte na kostky, posypte drceným jalovcem, novým kořením, osolte, pokapte rumem, olejem, promíchejte a nechte v lednici 12 hodin uležet. Pak nechte zesklovatět cibuli s kostičkami slaniny, přidejte naložené maso, okmínujte, podlijeme vodou a pod pokličkou duste 90 minut. Pak přidejte plátky hřibů a duste ještě 15 minut. Na závěr guláš zahustěte strouhaným tvrdým chlebem, dochuťte solí a pepřem. Na talíři posypte jarní cibulkou. Podávejte s chlebem a vychlazeným pivem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry