Houbařům se daří i v Polabí: Lipové ostrůvky byly plné masáků

Pokud jste ještě nezkusili vyrazit s košíkem do lesa, je ideální čas. Dá se nalézt celá paleta letních hub. Mykolog Dalibor Marounek (60) byl úspěšný dokonce v horkém Polabí. V příštím týdnu udeří super tropy a ty jejich růst zase zbrzdí.
Zahálet by podle Marounka neměli milovníci muchomůrek růžovek neboli masáků. Vyrazit by měli do listnatých lesů. „Je to paráda, ty lipové ostrůvky jsou zkrátka kouzelné,“ poradil, kde chutnou houbu hledat. Dařilo se i jeho kolegovi Pavlu Veseckému (38) z Chvalína u Roudnice nad Labem. „V lese je tak krásně, a když člověk ještě najde nějakou tu houbu, je to o to krásnější. Část jsem jich rozdal, část zpracuju na matesy. Zbytek usuším a pak podaruji rodinu,“ pochlubil se úlovkem hřibů dubových, kolodějů, holubinek, ryzců či kozáků.
Jak poznat masáka?
Muchomůrka růžovka se nejčastěji zaměňuje s nebezpečnou muchomůrkou tygrovanou. „Zásadní rozlišovací znak je, že masák má rýhovaný prsten a pokud do něj říznete, dužnina mírně zrůžoví. Muchomůrka tygrovaná má prsten hladký, a dužnina při řezu nemění barvu,“ radí mykolog Pavel Hruška. Muchomůrka tygrovaná také na rozdíl od masáka vyrůstá z pochvy.
Kančí guláš na hříbkách
Potřebujete: 750 g kančího plecka, 300 g hřibů dubových nebo smrkových, 50 g slaniny, 2 cibule, 2 lžíce rumu, 2 lžíce oleje, 1 lžička drcený jalovec, 1 lžička mleté nového koření, celý kmín, pepř, sůl, sádlo, tvrdý chléb, nať cibule na ozdobu.
Postup: Plecko nakrájejte na kostky, posypte drceným jalovcem, novým kořením, osolte, pokapte rumem, olejem, promíchejte a nechte v lednici 12 hodin uležet. Pak nechte zesklovatět cibuli s kostičkami slaniny, přidejte naložené maso, okmínujte, podlijeme vodou a pod pokličkou duste 90 minut. Pak přidejte plátky hřibů a duste ještě 15 minut. Na závěr guláš zahustěte strouhaným tvrdým chlebem, dochuťte solí a pepřem. Na talíři posypte jarní cibulkou. Podávejte s chlebem a vychlazeným pivem.