Dlouhodobé sucho si vybírá svou daň: Z rybníka je kaluž | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dlouhodobé sucho si vybírá svou daň: Z rybníka je kaluž

...tohle s ním udělalo sucho.
...tohle s ním udělalo sucho. (Foto Aha! – Michal I. Volf, Jan V. Tomášek, Jan Skalský)

Sucho! Pro člověka je to nepříjemná věc, pro ryby život ohrožující stav. S tím nyní bojují na Ústecku. Rybáři jsou nuceni ukončit chov v rybníce na Střížovickém vrchu. Hladina klesla natolik, že některé ryby uhynuly.

Voda se z rybníka ztrácí vlivem dlouhodobých vysokých teplot a prakticky nulových srážek už zhruba poslední čtyři roky. Letos je situace kritická. „Z rybníka je louže, zbývá tam nanejvýš 20 centimetrů vody. Část ryb jsme museli odvézt, kvůli nízkému stavu hladiny uhynuly,“ zoufá si mluvčí rybářského územního svazu Jan Skalský.

Rybník býval oblíbeným místem rybářů i místního rybářského kroužku. „Chodívali jsme tam s dětmi, ale letos už je to úplná katastrofa. Ta zbylá voda je navíc brčálově zelená, nevhodná pro život ryb,“ posteskne si rybář a vedoucí dětského kroužku Karel Jakubec. Ještě loni tu přitom někteří rybáři lovili například sumečky americké. „Je to invazivní nepůvodní druh, který je velmi odolný. Ani on ale nemůže žít na suchu,“ doplnil Skalský s tím, že v následujících letech rybník nejspíš celý vyschne, podobně jako pár desítek metrů vzdálená vodní plocha, z níž je dnes už jen mokřad.

Zaprší, ale vláhy bude málo

Před 20 lety zasáhla Česko ničivá povoděň, nyní však panuje opačný extrém. Ani déšť se suchem nezatočí. Ačkoliv během zítřka čekáme na většině území déšť či bouřky, naprší jen v řádech jednotek milimetrů za 24 hodin. V neděli se navíc vrátí i tropické třicítky a voda se z krajiny rychle odpaří. „V dalších 10 dnech čekáme málo srážek a postupný růst teplot vzduchu. Díky tomu se bude půdní sucho dále rozšiřovat,“ píší ve svém výhledu na období od 8. do 17. srpna odborníci specializovaného serveru Intersucho.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.