Déšť nemilosrdně bičoval celou zemi: Česko zalilo bahno | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Déšť nemilosrdně bičoval celou zemi: Česko zalilo bahno

Hasiči z Jihomoravského kraje v noci ze soboty na neděli zasahovali v souvislosti s deštěm u 9 událostí.
Hasiči z Jihomoravského kraje v noci ze soboty na neděli zasahovali v souvislosti s deštěm u 9 událostí. (HZS Jihomoravského kraje)

Jako by se čerti ženili! Lijáky od pátku kropí naše luhy a háje. Vydatné deště nejdřív škodily v Čechách, pak se přesunuly dál na východ našeho území. Rozvodnily toky, zaplavily sklepy i podchody a na silnice přinesly nánosy bahna.

Meteorologové vydali už několik varování před extrémními srážkami. „Vzhledem k nasycení povodí z předchozích vydatných dešťů a dalším očekávaným srážkám může na východě republiky dojít k překročení druhého stupně povodňové aktivity,“ varoval Český hydrometeorologický ústav. Týká se to menších vodních toků v oblasti Orlických hor, Jeseníků, Beskyd a jejich podhůří a některých přítoků Moravy. Výstraha platí až do dnešní půlnoci.

Čerpání a čištění

Bouřky přinesly lijáky do Česka v pátek, kdy zasáhly střední a západní Čechy. Hasiči nejčastěji vyjížděli k zaplaveným sklepům, rozbahněným vozovkám a likvidovali popadané stromy nebo laguny vzniklé přívalovými srážkami. Pak se deště přesunuly na východ, kde se totéž opakovalo včera. „Ke 13. hodině jsme v naší oblasti vyjeli k 57 událostem. Hasiči ve 41 případech čerpali vodu z domů, sklepů nebo garáží a čistili kanalizační šachtice a komunikace. V 11 případech jsme odstraňovali vyvrácené stromy a polámané větve,“ uvedli ti z Moravskoslezského kraje. Podobná situace ale včera panovala i ve zbytku východního území republiky.



Přečtěte si
Jan Kocián
23. 8. 2022 • 15:02

"Je skoro vyloučené, aby v Česku napršelo 200 mm," tvrdili na Facebooku oficiální experti ze speciálního bouřkového týmu ČHMÚ. A jak to dopadlo?

Ve Strašicích u Rokycan vodohospodáři naměřili 20. srpna rovných 198,0 mm za méně než 24 hodin! ČHMÚ o tom samozřejmě nic neví!

Jan Kocián
23. 8. 2022 • 15:01

Včera i předevčírem ČHMÚ předčasně ukončil oranžovou výstrahu s tím, že ji mění na mírnější žlutou.

ČHMÚ minulou sobotu předpovídal pro Orlické hory plus minus 30 mm. A jak to dopadlo? Vodohospodáři tam oficiálně naměřili mnohonásobně víc: 130 mm!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.