Zachraňte stromy! V Lounech má padnout 39 lip... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Zachraňte stromy! V Lounech má padnout 39 lip...

Jitka Kerková věří, že se stromy podaří zachránit.
Jitka Kerková věří, že se stromy podaří zachránit. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Stromořadí v Jeronýmově ulici v Lounech má ustoupit opravě místní kanalizace. Jde o 39 vzrostlých lip, které překáží potřebné rekonstrukci. To se nelíbí místním, kteří na záchranu stromů sepsali petici.

„Některé jsou i 80 let staré. Tvoří tvář naší ulice, zajišťují lepší klima, v létě drží vlhkost a chlad. Pokud o ně přijdeme, přijdeme o důležitou součást našeho života,“ myslí si iniciátorka petice Jitka Kerková (46). Její papírová forma má na 50 podpisů, další více jak 400 podpisů se objevilo na internetové verzi dokumentu, který se nyní dostal do rukou vedení města. „Město rozhodně svévolně a bezdůvodně nemá zájem kácet stromy. Je otevřeno diskuzi při dalším veřejném projednání, které je v plánu,“ sdělil mluvčí Loun Marcel Mihalík.

Podle Severočeské vodárenské společnosti (SVS), která opravu připravuje, ale příliš možností není. Stromy totiž stojí v ochranném pásmu kanalizace. „Posun vzhledem k finanční a technické náročnosti není možný, jelikož kanalizační přípojky vedou od hlavního řadu k nemovitostem pod zmíněnou alejí stromů, tudíž by hrozilo porušení kořenového systému stromů,“ vysvětlil mluvčí SVS Mario Böhme.

Vysadí jiné

Severočeská vodárenská společnost chce po opravě do ulice zeleň vrátit. Lípy má nahradit 19 dřezovců a také pás okrasných květin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.