V Hlučíně pokáceli staré lípy: Nic jim nebylo, zuří místní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

V Hlučíně pokáceli staré lípy: Nic jim nebylo, zuří místní

Pařezy lip příliš nemocně nevypadají. Z devíti lip stojí už jen čtyři...
Pařezy lip příliš nemocně nevypadají. Z devíti lip stojí už jen čtyři... (Foto Aha! – Michal Charbulák, Eva Kotková )

Způsob a důvody kácení stromů v Hlučíně na Opavsku, který se často označuje jako zelené město, se nelíbí místním. Mají zato, že radnice nechává kácet i zdravé stromy. Jako příklad uvádějí odstranění šesti lip ze stromořadí u skateparku.

„Kácení je účelové a zbytečné,“ řekla Eva Kotková ze spolku Žít s krajinou s tím, že názor sdílí mnoho občanů. Lidem se nelíbí torza řady padesát let starých lip u vznikajícího skateparku. Projekt přitom se stromy počítal. Pak ale přiběhli muži s pilami a začali kácet. „Překvapilo nás to,“ řekli projektanti.

„Řídíme se posudkem znalkyně, která stromy jako neperspektivní doporučila vykácet,“ reagovalo na stížnosti město. Stromy byly prý napadené jmelím či nemocemi. „Proběhlo to skoro tajně. Žádáme transparentnost a diskuzi,“ řekla Eva Kotková. Podle ní za 10 let padlo v Hlučíně asi 400 stromů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.