Nejstarší jedle bělokorá v Česku je stará 230 let: Jeseníkům vévodí Vévodkyně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nejstarší jedle bělokorá v Česku je stará 230 let: Jeseníkům vévodí Vévodkyně

Revírník Svatopluk Folta a inspektorka ochrany přírody Hana Komárková.
Revírník Svatopluk Folta a inspektorka ochrany přírody Hana Komárková. (Foto Aha! – Karel Janeček, ara)

Je krásná, majestátní a v dobré kondici, staletími neporušená. Jedle s přiléhavým jménem Vévodkyně je největší a nejstarší svého druhu nejen v Jeseníkách, ale i v celém Česku.

Pyšně do nebe ční mezi Karlovou Studánkou a Ludvíkovem v údolí Bílé Opavy. „Je v kondici i zachovalá, každoročně plodí několik šišek. Má také obrovskou regenerační schopnost,“ říká revírník Svatopluk Folta. Dle něj koruna stromu, zasazeného jeho předchůdci z Řádu německých rytířů, nadále sílí a roste.

„Bude přirůstat nejméně další dvě stovky let,“ konstatuje revírník Folta. V době zasazení před více než 230 roky měla Vévodkyně okolo sebe také nepřeberné množství mateřských dřevin. „Aktuálně v okolí stojí asi osm jedlí bělokorých větších rozměrů, ovšem menších, než je tato naše šlechtična,“ konstatuje revírník.

Vydržela exhalace

V každém případě měla jedle štěstí, že ani v dobách hutního hospodaření v Ludvíkově (v 19. století tam bylo pět hutí) a ani v době socialismu, kdy se musely plnit pětiletky, ji nikdo nepokácel. Přežila tak exhalace, ale i stavební aktivity v okolí a v roce 2001 byla vyhlášena památným stromem.

Jaké má míry?

Obvod kmene: 473 cm

Výška stromu: 46,5 m

Šířka koruny: 16 m

Odhad stáří: 230 let

Zdroj: měření z roku 2019



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.