Poprask ve Volyni: Půjdou stoleté lípy k zemi?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Poprask ve Volyni: Půjdou stoleté lípy k zemi?!

Stromy povyrostly a zakrývají morový sloup...
Stromy povyrostly a zakrývají morový sloup... (Foto Aha! – V. Hradská)

Čtveřice lip v centru pošumavského města, vysazená koncem 19. století, je v ohrožení. Mají ustoupit plánované rekonstrukci nám. Svobody. Tento záměr rozdělil obyvatele Volyně.

Na to, že se mají lípy kácet, upozornila organizace Partnerství. Ta vedle významných a starých stromů v soutěži Strom roku upozorňuje v kategorii Strom hrdina na ty, které jsou ohrožené nepříznivými podmínkami nebo člověkem. A to jsou volyňské lípy.

Plánované kácení část místních odmítá. Národní stromy by měly zůstat na místě. Podle radnice a řady odborníků ale nejde o unáhlené rozhodnutí. „Nahradit lípy u mariánského sloupu v rámci obnovy náměstí větším množstvím menších a příhodně rozmístěných stromů je výsledkem šesti let úvah, práce a jednání. Umístění lip blízko sousoší představuje stále větší problém,“ shodlo se vedení města s tím, že chce veřejnost přesvědčit o správnosti rozhodnutí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.