Alej roku 2022 najdete v Bruntále: Lípy vévodí bývalé sopce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Alej roku 2022 najdete v Bruntále: Lípy vévodí bývalé sopce!

Vítězná historická lipová alej na Uhlířském vrchu v Bruntále.
Vítězná historická lipová alej na Uhlířském vrchu v Bruntále. (Foto Aha! – Karel Janeček, ara)

Odhlasováno, skončeno. V každoroční soutěži o stromořadí roku Česka vyhrála letos Lipová alej směřující na Uhlířský vrch v Bruntále. Hlas jí poslalo přes tisíc obdivovatelů.

V nominaci 93 alejí a stromořadí ze všech 14 krajů České republiky nebylo v klání Spolku Arnika snadné zvítězit. „Bruntálská dominanta vytvořila od začátku notný náskok před ostatními soutěžícími. V průběhu soutěže jsem sledovala, jak si bruntálští nadšeně sbírali hlasy a je vidět, že to jejich zanícení stálo za to,“ pochválila vítěze patronka ankety a herečka Petra Vojtková.

Jde o vůbec první alej v soutěži, která vévodí bývalé sopce. Uhlířský vrch nad Bruntálem totiž patří k nejmladším sopkám v České republice. Tam, kde byl kdysi kráter, tyčí se v nadmořské výšce 672 metrů nad mořem barokní kostel Panny Marie Pomocné. Samotnou vítěznou lipovou alej osázeli předci v 18. století. Aktuálně je stezka ke kostelu 262 stromy ve čtyřech řadách. Lípy tady prolíná patnáct zastavení Křížové cesty, jejíž autor je stejně jako u betlémů v Bruntále a Mohelnici řezbář František Nedomlel.

Lípa je i druhá, třetí javor...

Na druhém místě se umístila lipová alej na bývalém hřbitově v Maloměřicích v Jihomoravském kraji. Třetí je javorová alej ke kapli Důlního neštěstí z roku 1894 (z Moravskoslezského kraje nedaleko Karviné!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.