Hvozdík písečný český nezmizel: Záchrana pod horou Říp! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Hvozdík písečný český nezmizel: Záchrana pod horou Říp!

Hvozdík písečný český roste na jediném místě na světě. Pod horou Říp.
Hvozdík písečný český roste na jediném místě na světě. Pod horou Říp. (Foto Barbora Čepelová)

Když Praotec Čech stoupal na posvátnou horu Říp, zřejmě ani netušil, jak vzácná oblast pod jeho kroky na místě vznikne. V obci Kleneč, kterou pojmenoval po svém synovi Kleňovi, se objevila bílá kvítka, která nerostou nikde jinde na světě. A málem vymizela i tady.

Ještě před 14 lety to měl hvozdík písečný český dost nahnuté. Stačilo málo a po kriticky ohrožené rostlince se nadobro slehla zem. Roste totiž na jediném místě na světě a i tady postupně vymírala. „Dříve se vyskytoval hvozdík ještě v okolí Vražkova, odkud ale kolem roku 1950 zcela vymizel. Zůstaly ho už asi jen dvě stovky v oblasti Národní přírodní památky Kleneč,“ přiblížil ochranář z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Petr Vít.

Rostlina potřebuje ke svému životu nezastíněné písčiny, které ale vytlačila tráva a akáty. „Dříve jejich zarůstání bránila pastva hospodářských zvířat, kterých také ubylo, a též občasné vypalování, “ vysvětlil Vít. Před 14 lety se ale podařilo poprvé úbytek rostlinek zastavit. „Celkem čtyřikrát jsme strhli humusový drn až ke štěrkopískovému podloží. To je přesně to, co hvozdík potřebuje. Zároveň jsme vysévali nová semena hvozdíků přímo z lokality a provádíme kosení,“ doplnil ochranář. Od té doby se počet ohrožených kvítků navýšil na víc než osm tisíc kusů.

Jeden za všechny

Záchrana hvozdíku má velký význam. Jde o květinu tzv. deštníkového druhu. Takové rostliny svým výskytem dokážou ochránit celý soubor jiných organismů. Hvozdík písečný český tak pomáhá přežívat rostlinným druhům vázaným na písčiny, ale také hmyzu, pavoukovcům a dalším.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.