Hříčka přírody: Skalník plodí a kvete zároveň! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Hříčka přírody: Skalník plodí a kvete zároveň!

Záhony jsou opravdovou perlou všech domácích zahrádek.
Záhony jsou opravdovou perlou všech domácích zahrádek. (Foto archiv Margarety Čihákové)

Nádherné, zvláštní, ale ne úplně neobvyklé. Hobby pěstitelce Margaretě Čihákové (50) z Prahy rozkvetl na zahradě keř skalník, který ještě ani nestačil setřást staré plody.

Skalník roste na pozemku paní Margarety už šest let, je krásný, nevšední. Lidé nevěří svým očím, když začne rozkvétat. „Keř má totiž zároveň plody i květy. Je to tak téměř každé jaro. Záleží na počasí. Když je velká zima, dost často opadá. Někdy je kuliček méně, jindy více. Letos se to povedlo, na oko je to pěkné,“ chválí si jednu z ozdob své zahrady.

Miluje zvláštnosti

Hrabání v hlíně, přesazování kytiček, zalévání a stříhání paní Margaretu náramně baví. Na ploše velké asi 600 metrů čtverečných je to ostatně vidět. „Okrasná zahrada mě baví. Hlavně sháním zvláštnosti, co nejsou moc známé. Je těžké říci, kterou rostlinu mám nejraději. Ale asi je to sazaník. Ihned zaujme svými velikými vínově růžovými květy,“ ukazuje rozkvetlou parádu nadšená zahradnice.

Pozor, je jedovatý!

skalníky patří k častým okrasným dřevinám

hodí se na zahrady i do parků

lákavé červené plody jsou ale mírně jedovaté

Víte, že...

...květy skalníků jsou hojně navštěvovány včelami a jiným opylujícím hmyzem? Nabízejí velké množství nektaru a v některých oblastech jsou pěstovány i jako včelí pastva.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.