I oplocení potřebuje údržbu: Ať máte plot jako nový | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

I oplocení potřebuje údržbu: Ať máte plot jako nový

﷯Plastové plotovky jsou bezúdržbové, ale také těžší než dřevěné.﷯
﷯Plastové plotovky jsou bezúdržbové, ale také těžší než dřevěné.﷯ (Foto hobbykurzy.cz)

Strhnout starý plot a nechat si postavit nový může být velká investice, a to se v dnešní době moc nehodí. Naštěstí stačí šikovné ruce a pár stokorun a obnova celého plotu může počkat.

Stačí vypadlá plaňka nebo orezlý plotový díl a nás už přepadají myšlenky na obnovu celého oplocení. Což o to, funkci ještě plní, ale dívat se na něj nedá! Přitom většinou stačí základní nářadí a trocha barvy.

Drátěný plot

Nejčastěji se zub času podepíše na barvě, která se začne odlupovat. A s tím přichází i rez, která dokáže tenké dráty plotu rychle rozežrat. „V případě poškození pletiva lze někdy vyměnit plotové pole, pokud jde ale o plot natažený v celku, bude to složitější. Zachovalou část plotu musíme připevnit pomocí vázacího drátu k plotovým sloupkům a opětovně pořádně vypnout,“ radí lektor kutilských kurzů Pavel Zeman. Poškozené části plotu je poté třeba vystřihnout nůžkami na kov, natáhnout nový kus pletiva a plot barevně sjednotit celkovým nátěrem.

Nejdřív obrousit

Starší pletivo pořádně okartáčujte od staré barvy a odmastěte, aby nová barva pořádně držela. „Podle návodu a doporučení výrobce barvy pak plot natřete ve více vrstvách, z obou stran pomocí polosuchého štětce, možné je využít i váleček nebo nástřik,“ dodává kutil. „Pozorně si ale přečtěte, za jakých teplot lze barvu aplikovat, a zda je potřeba dávat základovou barvu nebo se jedná o barvu univerzální,“ radí.

Dřevěné sundejte

Dřevěný plot nejdříve důkladně prohlédněte a spočítejte, kolik plotovek a šroubů bude třeba vyměnit a co stačí jen natřít. „Při opravě nátěru plotovek je lepší je vymontovat, obrousit a natřít na pracovních podpěrách,“ doporučuje Zeman. Dřevo bruste jen po letech a na dřevo používejte barvy určené pro exteriér s odolností proti UV záření a dřevokaznému hmyzu.

Plastové ploty neopravujte

Plastové a poplastované ploty mají obrovskou výhodu v tom, že se nemusí natírat. Jakmile ale na nich zahlodá zub času, nebo se podepíše nějaká katastrofa, musíte je bez milosti odstranit. Jejich oprava je v domácích podmínkách takřka nemožná.

Dřevo za plast

Krokem, jak renovovat plot a usnadnit si práci do budoucna, je vyměnit dřevěné plotovky za odolné plastové. To ale znamená mnohem větší zásah, než se na první pohled zdá. „Plné plastové plotovky jsou těžší než dřevěné a příčky proto bude nutné zesílit, podepřít nebo použít kovové, aby se plotové pole neprověšovalo,“ doporučuje lektor hobby kurzů Zeman.

Držte přírodu na uzdě

Velkou škodu na oplocení dokáže způsobit zeleň, která plotem proroste. Proto kolem plotu pravidelně sečte, a když už větev či kmen stromu plotem proroste, co nejdříve ji z obou stran opatrně vystříhejte nebo vyřízněte.

Šrouby odřízněte

Šrouby, které drží plot pohromadě, bývají často zarezlé tak, že nejdou povolit. Zbytečně se tím netrapte a raději je odřízněte úhlovou bruskou.

Přečtěte si
kristýna ryglová
12. 3. 2023 • 06:42

My jsme předělávali plot kolem naší zahrady vloni. Chceme před něj vysázet túje, tak jsem chtěli, aby byl všude plot 100%. Až si pořídíme psa, tak aby nám nikde neutíkal. Plot jsme zaplatili, natáhli, tak byli sousedi spokojení . Ještě zbývá manželovi zadělat pohon na vrata, který objednal z http­s://ww­w.po­honna­vrata­.cz/ht­tps/www-pohonnavrata-cz/pohony-na-dvoukridla-vrata-c1-0-1-htm a bude o okolo plotu všechno .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.