Jak ušetřit za energie? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Jak ušetřit za energie?

.
(Unsplash)

Energie a jejich ceny jsou dnes často skloňovaným tématem. Není se čemu divit, jejich ceny se mění a letí vzhůru jako rakety. Mnozí z nás tak začali přemýšlet, zda by za ně nemohli nějak ušetřit. Někdo sníží teplotu, na jakou vytápí dům, jiný se snaží méně svítit. Nejde to ještě jinak?

Bet energií se neobejdeme

Elektřinu i plyn potřebujeme. Jak jinak si uvařit nebo ohřát jídlo, jak jinak v mnoha domácnostech topit? A co si takhle posvítit, když je tma, abychom nezakopli o první překážku, kterou máme v cestě? Doba svíček a kožešin je dávno pryč.

Dá se na energiích vůbec šetřit?

Otázka, kterou si pokládá nejeden z nás. Jasně, sice se snažíme omezit topení, vaření i svícení, ve výsledku to ale moc velký rozdíl neudělá. Pak jsme otrávení, že jsme se tolik snažili, ale výsledek je sotva znatelný. Když na to ale půjdete chytře, nějaké té ušetřené koruny se určitě dočkáte.

Tip číslo jedna: Spotřebiče vybírejte s rozvahou

Nikdy není od věci být o krok napřed. Platí to i při výběru spotřebičů. Nevybírejte je jen podle ceny, zajímejte se i o jejich spotřebu. Ty, co máte doma ještě po svých rodičích, moc úsporné nebudou, zvažte, zda nenastal čas na výměnu. Čím je model totiž starší, tím víc energie spotřebuje. 

Víte, že největším žroutem energie je lednička? Pokud máte doma model starší než 10 let, výměna rozhodně není na škodu.

Tip číslo dva: Nezaslouží si osvětlení modernizaci?

Taky se vám stává, že máte doma rozsvíceno i tehdy, kdy to není tak úplně potřeba? Nebo že děti zapomenou zhasnout? I dobře vybraným osvětlením můžete ušetřit desítky procent z vyúčtování. Asi tou nejlepší volbou jsou LED světla, která se mohou pochlubit dlouhou životností i nízkou spotřebou, která pohladí po duši i vaši peněženku a bankovní účty.

.

Tip číslo tři: Jak jste na tom s topením?

Asi největší část z nákladů na energie vydáme za vytápění. Zejména v chladných oblastech, kde prostě topit opravdu potřebujete. Navíc právě tady to s možnostmi vytápění není zrovna slavné. 

Když se zaměříme na cenu, nejvýhodnější je topení dřevem. Jenže ne všude to je možné, navíc řezat dřevo, sekat a štípat ho, řešit jeho uskladnění a pak ho přenášet ke kotli, to není pro každého. Další možností je plyn, topení přímotopem je nejdražším řešením.

Víte, že ušetřit můžete i tím, že místnost nebudete zbytečně přetápět a větrat budete rychle a intenzivně? Tak neprochladnou stěny a vy nebudete muset místnost znovu vytápět.

Tip číslo čtyři: A co změna dodavatele nebo distribuční sazby?

Ušetřit za energie můžete i změnou dodavatele energií nebo změnou distribuční sazby. Kolem 45 % z ceny za energie tvoří reálná spotřeba a měsíční poplatek za správu odběrného místa. Jejich cenu můžeme ovlivnit výběrem dodavatele. Zbytek platíme u všech dodavatelů stejný. 

Náš tip na závěr: Ušetřit se dá i změnou distribuční sazby. Pro domácnosti jich existuje 10, s výběrem vám pomůže specialista na energie. Nikam kvůli tomu nemusíte chodit, stejně jako když chcete porovnat ceny energií u jednoho dodavatele. Vše zvládnete z tepla domova, online a za pár minut. Jednodušší už to být nemůže.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.