Užitečné tipy na ochlazení: JAK PŘEŽÍT TROPY V BYTĚ? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Užitečné tipy na ochlazení: JAK PŘEŽÍT TROPY V BYTĚ?

větrák
větrák (iStock)

Na nesnesitelně vysoké teploty uvnitř domovů si během léta stěžuje 61 % Čechů. I ve větraných místnostech během léta často stojí vzduch a teplota neklesne pod 25 °C. Jak doma vyzrát na úmorné vedro?

Během letních tropických dní dosahuje teplota v mnohých domácnostech vysokých hodnot. Znepříjemňuje nám život a v krajních případech může způsobit také zdravotní komplikace. Ohroženi jsou nejen starší lidé a malé děti, ale také těhotné ženy. Jak se bránit?

Protisluneční fólie snadno a rychle

Nejlevnější variantou, jak snížit teplotu v místnosti, jsou protisluneční fólie na okna. Co se instalace okenních fólií týče, jistě ji zvládnete sami, přesto je vhodné přenechat ji odborné firmě. Jestliže se přeci jen do lepení pustíte, je potřeba sklo důkladně očistit speciálním roztokem a žiletkovou stěrkou. Pak stačí okno navlhčit, fólii přiložit na sklo a poté už jen vytlačit vodu a případné vzduchové bubliny a fólii zarovnat. Jejich údržba nevyžaduje speciální péči. Fólie zadrží až 80 % slunečního svitu.

Venkovní rolety aneb Ochrana před teplem

Další, o něco nákladnější, zato účinnější variantou jsou venkovní rolety či žaluzie. Jelikož se skrze okna dostane do místnosti nejvíce slunečního záření, je základem jejich dokonalé zastínění. Právě to zamezí následnému ohřívání domu. Venkovní rolety zadrží až 95 % tepelného záření, jsou použitelné na všechny typy oken a při jejich výběru neexistují v podstatě žádná omezení.

Chlazení tepelným čerpadlem? Proč ne!

Ideálním způsobem, jak dům ochladit, je kombinace rolet a tepelného čerpadla. Málokdo totiž ví, že tepelným čerpadlem se nejen topí, ale také chladí. Chladící účinek je nižší, přesto při trvalém provozu dokáže dům ochladit o několik stupňů a v kombinaci s venkovním zastíněním lze dosáhnout srovnatelného komfortu jako s klimatizací. Kromě toho je tento způsob levnější.

Mokrý ručník nejen na hlavu, ale také do oken

Ve chvíli, kdy víte, že letos už ani jednu z výše uvedených možností nestihnete zrealizovat, ať už z časových, či finančních důvodů, přichází na řadu rady našich rodičů a babiček.

• Nejznámějším pravidlem jsou zavřená okna přes den a větrání brzy ráno a večer, kdy už sluneční paprsky tolik nepálí.

• Na noc se doporučují namočené závěsy, záclony, prostěradla nebo ručníky pověšené v otevřených oknech. Vzduch v místnosti se ochladí a zajistí snazší usínání.

• Vysokým teplotám přizpůsobte také povlečení, vyhněte se syntetickým materiálům a vsaďte spíše na bavlnu, len nebo bambus.

• Lehce dostupným řešením je také ventilátor, který sice samotný vzduch neochladí, ale zajistí jeho proudění.

 

Přečtěte si
Mirka Nová
14. 8. 2023 • 16:14

To jsou skvělé tipy, jak si ochladit byt ve velkých vedrech. Nedávno jsem oslovila firmu prodej žaluzií v Praze 6 z internetových stránek http­s://ww­w.sp­rava­oken­.cz/, a byla jsem příjemně překvapena výsledkem. Žaluzie, které mi nainstalovali na okna mého bytu, přinesly do mého interiéru moderní design. Krásně ladí s celkovým stylem mého bydlení, ale hlavně mi umožňuje regulovat světlo v každé místnosti podle potřeby. V horkých dnech mi navíc pomáhají udržením horko venku a nepustí ho dovnitř.

koliaska
30. 6. 2023 • 15:54

Vedro je jedna věc, to mě teď taky dost štve. Co mě ale teda štve ještě víc je světlo. To už je teď hrozně brzo a vždycky mě to probudí. Nutně bychom v ložnici potřebovali nějaké pořádné stínění. Já jsem se nedávno dívala například na tyto rolety den a noc v systému MAXI - https://www.zebra-shop.cz/rolety-den-a-noc-maxi/ Co si o tom myslíte? Máte s takovýmito roletami někdo zkušenost?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.