Nebezpečná tasemnice se v Česku vyskytuje v lesích: »Sežrala« Kamilovi játra | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nebezpečná tasemnice se v Česku vyskytuje v lesích: »Sežrala« Kamilovi játra

Takhle umí parazit proděravět játra.
Takhle umí parazit proděravět játra. (Foto Aha! – Renata Matějková)

Co může být lepší než pochutnat si na borůvce přímo z keříku? Jenže... Na lesním ovoci může číhat nebezpečný parazit. Své o tom ví Kamil Pacinda (31) z Karlovarska, který kvůli liščí tasemnici málem přišel o játra.

Když Kamil Pacinda před dvěma lety onemocněl, myslel si, že jde jen o běžnou virózu. Měl horečky, zvracel, ale předpokládal, že se zkrátka jen potřebuje vyležet. „Jenže pak jsem zežloutnul, a to už mi bylo jasné, že se něco děje,“ říká Kamil. Praktická lékařka ho poslala na infekční oddělení do místní nemocnice, tam mu vyšetřili játra a výsledek se jim nezdál. „Udělali mi ještě magnetickou rezonanci. Když mi pak řekli, co by to mohlo být, moje první reakce byla, že jsem se smál. Liščí parazit? To jsem nikdy neslyšel. Myslel jsem si, že si ze mě dělají legraci,“ vzpomíná Kamil Pacinda.

Radikální řešení

Ovšem lékaři byli naprosto vážní. Pacient zamířil do pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Tam se diagnóza potvrdila. Játra Kamila Pacindy ničily larvy tasemnice liščí. „Největší strach jsem měl, když mi řekli, že není jiné řešení než transplantace jater. To jsem se opravdu bál,“ říká.

Tasemnice liščí umí člověka i zabít.

Lékaři v jeho případě zvolili možnost odstranit napadenou část jater a nahradit ji transplantátem. Ten potom, když pacientova vlastní játra dorostla, zase odstranili. „Operace a po ní léčba se povedla. Cítím se skvěle. Nic mě nebolí,“ říká Kamil Pacinda vděčně. Zatím ale zůstává v invalidním důchodu a musí se šetřit.

Měl v sobě larvy roky

Kde se nebezpečným parazitem nakazil, se zřejmě už nikdy nedozví. Vajíčka tasemnice přenáší lišky. Kamil Pacinda tedy zřejmě snědl lesní plody kontaminované jejich výkaly. „Jsem z vesnice, na borůvky jsem chodil od malička. Nejdřív s babičkou, pak i sám,“ popisuje. Pátrání po zdroji nákazy komplikuje i fakt, že obtíže se projeví po dlouhé době. Parazitovi trvá pět až patnáct let, než se z vajíček vylíhne a vytvoří larvy, které se usadí v játrech a začnou dělat problémy.

Rizikem i houby

Tasemnicí liščí se může nakazit každý, kdo sní něco kontaminovaného liščími výkaly. Kromě lesních plodů může jít i o nedostatečně tepelně upravené houby. Vajíčka ničí var, naopak zamrazení jim nevadí. Vajíček se zbavíte i tím, že lesní plody před konzumací opláchnete.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.