Když vyrazíte na houby: Praváci, babky, bedly, podoubáci... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Když vyrazíte na houby: Praváci, babky, bedly, podoubáci...

Houbová smaženice
Houbová smaženice (Foto Shutterstock )

Sezona hub je v plném proudu a byl by hřích nepřipravit si z nich nějakou dobrou letní baštu. A pokud budete mít štěstí a najdete jich více, než dokážete sníst, nezapomeňte je nasušit nebo zamrazit. V zimě jako když najdete!

Těstoviny s houbami

POTŘEBUJETE: 400 lesních hub 2 stroužky česneku 35 g másla 2 PL olivového oleje snítku petržele balení těstovin 150 ml bílého vína 150 ml smetany na vaření 3 PL strouhaného parmazánu sůl a pepř

POSTUP: Očištěné houby nakrájejte na větší kousky, česnek na plátky. Na pánvi rozehřejte olej s máslem, přidejte česnek a orestujte ho. Vsypte houby, osolte a opepřete a restujte doměkka, ale tak, aby houby neztratily svůj tvar. Mezitím uvařte těstoviny dle instrukcí na obalu. Jsou-li houby měkké, přilijte víno a až se odpaří, tak i smetanu. Povařte, přisypte čerstvou petržel, dle potřeby dosolte. Smíchejte s uvařenými těstovinami, parmezánem a podávejte.

Houbová smaženice

POTŘEBUJETE: 500 g očištěných lesních hub 1 větší cibuli 2 PL másla 4 větší vejce sůl a pepř snítku petržele čerstvý chléb k podávání

POSTUP: Houby pokrájejte na plátky, cibuli nadrobno. V rendlíku nebo větší pánvi nechte rozehřát máslo a nechte na něm zpěnit pokrájenou cibuli. Poté přisypte houby a za občasného zamíchání duste do změknutí. Vyklepněte do misky vejce a rozšlehejte je se solí a pepřem. Poté je vlijte k houbám a nechte srazit. Na talíři dozdobte čerstvou petrželkou a podávejte s chlebem.

Maso na houbách

POTŘEBUJETE: 500 g vepřové plece 2 cibule olej dle potřeby 300 g čerstvých lesních hub drcený kmín tymián sůl a pepř 200 ml smetany na vaření

POSTUP: Očištěné maso pokrájejte na větší kusy, cibuli najemno, houby na menší kousky. Rozpalte olej a dejte na něj restovat cibuli, přidejte maso, osolte, opepřete a restujte, dokud se hezky nezatáhne. Vmíchejte koření, přiklopte pokličkou a duste přibližně půl hodiny. Poté přidejte houby a duste další hodinu a dle potřeby podlijte. Nakonec přilijte smetanu a nechte krátce prohřát. Podávejte s vařeným bramborem nebo rýží.

Topinky s houbami a volským okem

POTŘEBUJETE: 250 g lesních hub 2 vejce 2 stroužky česneku 3 PL olivového oleje snítku petržele sůl a pepř chléb

POSTUP: Na nepřilnavé pánvi nechte rozpálit olej a zpěňte na něm česnek, přidejte houby a pár minut opékejte. Vypněte, posolte, opepřete a přidejte petrželku. Na vedlejší pánvi si připravte volská oka. Na opečený chléb (v topinkovači nebo smažený na pánvi) navrstvěte houbovou směs a na ni volské oko.

Špízy s houbami

POTŘEBUJETE: 1 kg kuřecích prsíček 100 g anglické slaniny 200 g houbových hlaviček 2 velké cibule velkou červenou papriku sůl a pepř čerstvý rozmarýn 50 g másla 2 PL olivového oleje

POSTUP: Omyté kuřecí řízky nakrájejte na větší kousky, osolte, opepřete a vmasírujte jemně nasekaný rozmarýn. Cibuli a papriku nakrájejte na větší kusy. Houbové hlavičky očistěte, plátky slaniny smotejte do ruliček. Napichujte střídavě na špejle, které jste předtím namočili na hodinu do studené vody. Špízy opečte v rozehřáté pánvi na olivovém oleji a másle ze všech stran dozlatova, poté přendejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 8 - 10 minut.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.