Ostružinový džem s levandulí

POTŘEBUJETE: 500 g ostružin 200 g třtinového cukru 1 citron 2 – 4 snítky levandule (nebo 2 lžičky sušené) 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta
Ostružiny omyjeme a rozmixujeme s polovinou cukru. Pokud nám vadí zrníčka, pyré propasírujeme, pokud ne, necháme tak. Přidáme část cukru a přivedeme k varu, přidáme zbývající cukr (lžíci si ještě necháme), levanduli a šťávu z citronu a na mírném plameni necháme chvilku povařit (stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí). Poté přidáme ovocný pektin smíchaný se lžící cukru a v džemu ho důkladně rozmícháme. Necháme ještě 5 – 10 minut mírně společně povařit, pak uděláme zkoušku (na studený talíř kápneme trochu horkého džemu, necháme vychladnout, a pokud nestéká, je dokonalý). Pokud je džem řídký, klidně přidáme ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijeme ještě horký do dokonale čistých skleniček, ihned je zavíčkujeme a obrátíme na 15 minut dnem vzhůru (skleničky můžeme na závěr ještě i klasicky zavařit v trošce horké vody nebo v troubě).
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 33.