Hygienici varují: Ať se klíště nepřisaje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Hygienici varují: Ať se klíště nepřisaje!

Klíště obecné
Klíště obecné (Blesk:Zdeněk Matyáš)

Teď si mnozí řeknou: »Zase další strašení, jako děti jsme si klíšťata vytahovaly stále a nic nám nebylo.« Statistika ale přináší o nepatrných parazitech nová fakta, a jsou neveselá. Loni v Česku klíšťovou encefalitidou onemocnělo 28 lidí za celý rok, letos do začátku června již 36! A to není vše...

Nejde jen o to, že takový počet lidí ochořel. Většina z nich se do konce života bude potýkat s následky. Encefalitida postihuje nervový systém, způsobuje například epilepsii, obrnu, zánět mozkových blan a v krajním případě také smrt. Varující je i to, že lékaři v případě této choroby dokážou mírnit jen příznaky, lék dosud neexistuje. Mimořádný počet případů klíšťovky zaznamenali hygienici na jihu Čech, odkud je téměř polovina všech letošních marodů.

„Máme potvrzeno už 17 případů klíšťové encefalitidy, přitom vloni v tomto čase to bylo sedm případů. Klíšťata v těchto dnech vyvíjejí mimořádnou aktivitu a vlhké a teplé počasí k tomu přispívá. Podle předpovědi hydrometeorologů bude situace ještě horší,“ uvedla Květoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích. Výrazný je i počet lymeské boreliózy. „Loni jsme měli v této době v jižních Čechách 56 případů a letos už to je 110,“ dodala Kotrbová. A statistika za celé Česko? Loni bylo od ledna do prosince 340 nakažených, letos do 6. června 459!

Víte, že...

...proti borelióze, která může způsobit problémy s klouby a se srdcem, se nelze nechat očkovat? Existuje však účinná léčba.

Očkujte se!

Proti klíšťové encefalitidě je možné se očkovat. Lidé nad 50 let mají na vakcínu nárok ze zdravotního pojištění zdarma.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.