Elektrokola jdou na dračku, ale... Kam na nich nesmíte? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Elektrokola jdou na dračku, ale... Kam na nich nesmíte?

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Šlapete do pedálů, s dřinou vám ale pomáhá elektrický pohon. Na koloběžce se ani nemusíte odrážet. Láká vás elektrokolo nebo elektrokoloběžka? Nejste sami, nezapomeňte ale na pravidla.

Cyklisté, i ti s elektropohonem, nesmí jezdit po chodníku, ale po stezkách pro cyklisty, cyklistických koridorech či vyhrazených jízdních pruzích. Pokud na jejich cestě nejsou, musí podle zákona jet po silnici. Výjimku mají jen děti do 10 let. Elektrokolo a elektrokoloběžky také mohou mít pohon jen do 250 W a rychlost omezenou na 25 kilometrů v hodině. Chcete vyšší výkon? „V tom případě už jezdec není cyklistou a na jeho dopravní prostředek se vztahují jiná legislativní pravidla, nezbytné je například řidičské oprávnění,“ upozorňuje Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti.

Pozor na ovládání

Elektrokolo je oproti klasickému bicyklu mnohem těžší, kvůli baterii a pohonu má také jinde těžiště. Než s ním vyrazíte do provozu, pořádně si jeho ovládání vyzkoušejte. Nepodceňujte ani svou bezpečnost a noste přilbu, i když pro dospělé není povinná.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.