Senior Břetislav (69) z Třince: Brázdí na koloběžce Česko i Evropu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Senior Břetislav (69) z Třince: Brázdí na koloběžce Česko i Evropu!

Při letošní mrazivé dubnové cestě nocoval koloběžkář i v jeskyni.
Při letošní mrazivé dubnové cestě nocoval koloběžkář i v jeskyni. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, Břetislav Snášel)

Sbalí si stan, spacák, něco na sebe a odrazí se pravou nohou. Břetislav Snášel (69) z Třince brázdí Evropu. Na koloběžce. Říká si Děda na kolobrndě a na sociálních sítích jeho dobrodružství sleduje přes čtyři tisíce lidí.

Nyní se chystá na 800 kilometrů dlouhou cestu k Baltu. Na zahradě už větrá stan a šteluje koloběžku, které přezdívá Modra vážka. „Je na ni spoleh. Vydrží kamení i přívaly vody,“ pochvaluje si pan Břetislav. Nejnáročnější podle něj byla letošní 700kilometrová dubnová pouť od nejzápadnějšího bodu republiky k nejvýchodnějšímu. Doprovázel ho kamarád Jan (65), který se k němu občas přidá. „Mrzlo. Na zemi ležel sníh. A jako naschvál jsme se kvůli covidu neměli ani kde ohřát, ani si dát teplé jídlo. Po třech dnech už bylo tělo dost vyčerpané,“ vylíčil senior s tím, že trasu dali za 16 dní. V lepším počasí by prý několik dní ušetřili.

Plně naložený po cestách necestách na jeden zátah zvládne děda k sedmdesáti kilometrům. Občas však není zbytí a musí jet i po hlavních silnicích. „Mezi kamiony je to hodně nepříjemné,“ podotkl. Například na pouti do Rakouska se dostal do situace, že těžkotonážní vozy svedli na úzkou okresku, kudy musel i on s kolobrndou. Senior přiznal, že tehdy měl velký strach. „Kamiony jely po deseti na střídačku v obou směrech. Tak jsem je počítal a skákal do příkopu po celých 16 kilometrů, když pustili můj směr,“ popsal útrapy Břetislav, který už sjezdil kromě Česka i Rakousko, Polsko, Slovensko a část Německa. Sní o pouti do španělského Santiago de Compostela. Koloběžka byla Břetislavovým nesplněným snem z mládí, ale došlo na ni, až když si ji pořídila vnoučata. „Přece za nimi nebudu po návsi běhat, řekl jsem si, koupil ji a řídítka nepustím, dokud mi zdraví dovolí,“ dodal děda, který byl před penzí stolař.

Modrá vážka

Břetislavova dvoukolá mašinka váží 9 kg, on sám 90 kg a vybavení veze zhruba 20 kg těžké. Tvoří ho stan, deka, karimatka, oblečení, rezervní duše, nějaké nářadí plus svačina. Dohromady tak vlastními silami odráží po cestách 120 kilo, což svědčí o jeho dobré kondičce.

Nejdřív na chůdách

Muž v mládí hodně sportoval, a dokonce sám založil první chůdařský klub v republice. Pod jeho vedením parta vyhrávala spoustu závodů. Bez problémů taky všichni zvládali na chůdách kráčet po horách. „Ještě dnes na nich seběhnu schody,“ pochlubí se Snášel.

Dvakrát salto

Muži se už dvakrát podařilo z koloběžky hodit salto. Naštěstí se mu nic nestalo. Jak správně padat si prý pamatuje z mládí, kdy trénoval judo. Někdy ho však bolí prsty u nohou. Měl je párkrát zlomené. „Neberu na to ohled, nohy si zvyknou,“ tvrdí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.