Co je to na Palubě Hamburk? No přece Dortová věž! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Co je to na Palubě Hamburk? No přece Dortová věž!

Dortová věž u vchodu hlavního vlakového nádraží v Plzni.
Dortová věž u vchodu hlavního vlakového nádraží v Plzni. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Někomu se líbí. Jiný na ni nenechá niť suchou. Je to pouták na rychlé občerstvení či asijskou tržnici? Ne. Jde o umělecké dílo, Dortovou věž. Stojí u hlavního nádraží v Plzni v nově vzniklém areálu Paluba Hamburk.

Socha Dortové věže, Cake Tower, je sedm metrů vysoká a váží 3,5 tuny. Jejím autorem je Slovák Andrej Margoč a podle něj se jedná o větrníky se šlehačkou, které poskládal na sebe. „Socha Cake Tower je součástí cyklu, který autor věnuje boji proti nenápadnému a tichému zabijákovi cukru a závislostem na něj,“ uvedl ředitel DEPO2015 Jiří Suchánek. K jídlu Dortová věž sice není, žlučí ale dokáže leckomu hnout i tak. „Připomíná mi to barevná lejna na skládaná na sebe, ale větrníky opravdu ne,“ řekl Pavel Černý (48). Jiným se to líbí. „Je vidět, že většina lidí modernímu umění nerozumí, ale tohle se povedlo,“ uvedla Eva Levá (32).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.