Vědci varují chovatele mazlíčků: S pejsky se neolizujte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vědci varují chovatele mazlíčků: S pejsky se neolizujte!

Olizování a pusinky jsou oblíbenou, avšak riskantní kratochvílí páníčků.
Olizování a pusinky jsou oblíbenou, avšak riskantní kratochvílí páníčků. (Foto scom)

Necháváte svého hafana, aby vám olizoval obličej nebo mu dovolujete dojídat z vašeho talíře? Pak si koledujete o vážné zdravotní potíže – anebo dokonce smrt! Tvrdí to nová studie.

Odborníci z britské Královské veterinární vysoké školy a Lisabonské univerzity testovali výkaly lidských a zvířecích obyvatel 41 portugalských a 45 britských domácností. Výsledky projektu, do něhož bylo zahrnuto celkem 114 lidí, 85 psů a také 14 koček, jsou šokující.

U 14 psů, jedné kočky a 15 lidí byla totiž objevena bakterie E.coli. Ta v těle dokáže způsobit pěknou paseku: člověka může postihnout horečka, průjem, bolesti břicha, zánět močových cest… a v nejhorším případě i selhání životně důležitých orgánů.

Stejně tak se nedoporučuje nechávat pejska jíst z vašeho talíře.

Nejhorší ale je, že tato bakterie je odolná vůči antibiotikům a její léčba je tak víc než komplikovaná. Mimo jiné byly v jiných čtyřech domácnostech objeveny další bakterie s rezistencí vůči antibiotikům, a to jak u lidí, tak i zvířat – zřejmě se tedy nakazili vzájemně. Předloni přitom tyto bakterie přímo zabily 1,2 milionu lidí a v dalších 5 milionech případů byly jednou z příčin úmrtí.

„K přenosu dochází nejspíše fekálně-orální cestou,“ tvrdí autorka studie, doktorka Juliana Menezesová. „Je třeba, aby lidé dbali na vyšší hygienu. Nepusinkovat mazlíčky, nedovolit jim, aby páníčkům olizovali obličej nebo jedli z jejich talířů,“ nabádá expertka. „Po kontaktu se zvířecími výkaly a ideálně i po každém pohlazení jejich srsti, je třeba si také umýt ruce.“

Přečtěte si
-bello-
9. 4. 2022 • 00:27

V Británii dělali průzkum.Odchytávali lidi, co vycházeli z veřejných WC.Sledovalo se , jak si myjí ruce občané Británie.
Obrovité % Britů odcházelo z WC s fekálními bakteriemi na rukou, tj. ruce si neumyli vůbec.
V Polsku zas načapali farmáře , jak lidskými fekáliemi hnojí zeleninu.
V Česku byla vždy vysoká hygienická povědomost.Ta šla ruku v ruce s EU do háje a co zbylo padne díky rukám Východním

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.