Zemřel psí hrdina městské policie Merlin (†10): Zachránil sebevraha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zemřel psí hrdina městské policie Merlin (†10): Zachránil sebevraha!

Merlin odešel do psího nebe.
Merlin odešel do psího nebe.  (Foto MP Praha )

Smutnou zprávu oznámili pražští strážníci. Do psího nebe odešel německý ovčák Merlin (†10). Slávy dosáhl, když před jistou smrtí zachránil muže, který si chtěl sáhnout na život.

Nebýt Merlina a psovoda Davida Voborníka, zaklepal by na nebeskou bránu muž, který se v září pokoušel zabít v garáži domu v Dubči. Po neúspěšném pátrání u Podleského rybníka v Uhřiněvsi se Merlinovi podařilo ho vyčenichat v místě bydliště a štěkotem upozornil strážníky. Seděl v autě a pokoušel se otrávit výfukovými zplodinami. Za pohotový čin si psí hrdina s psovodem vysloužili ocenění ředitele pražských strážníků Za záchranu života.

Jeho devítileté službě u městské policie je ale konec. Po kolapsu psa a nálezu tří zhoubných nádorů se veterinář rozhodl Merlina uspat. „Položil by za nás život. Chránil nás před všemi, kdo by nás chtěli při službě ohrozit,“ řekl David Voborník, který pejska vychovával od štěněte a provázel jej až do jeho smutného konce.

Byl to šampion

Kromě práce pro městskou policii Merlin a jeho psovod bodovali na prestižních kynologických soutěžích. Za kariéru získal celkem 23 cenných pohárů, převážně za první místo a nejlepší obranářské práce.

Sbohem, Merline

„Merlin za mnou přišel. Položil mi hlavu do klína a jako by dával pohledem najevo, že nadešel jeho čas. Snažil jsem se ho uklidnit, že vše bude v pořádku. Pak náhle zkolaboval,“ popsal David Voborník jeho poslední chvíle. „Rozhodnutí o jeho uspání pro mne nebylo vůbec jednoduché. Chtěl jsem ale, aby vše proběhlo rychle a on se netrápil,“ dodal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.