5 mýtů o HIV: Nejznámější pacient byl Freddie Mercury (†45) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

5 mýtů o HIV: Nejznámější pacient byl Freddie Mercury (†45)

Dnes je den boje proti AIDS: Kdyby se Freddie Mercury nakazil dnes, mohl  by žít.
Dnes je den boje proti AIDS: Kdyby se Freddie Mercury nakazil dnes, mohl by žít. (archiv, Profimedia.cz)

Bývala to smrtelná nemoc, na kterou Freddie Mercury (†45), zpěvák skupiny Queen, zemřel. To se ale změnilo. Nemocní nakažení virem HIV, pokud se léčí, mohou vést plnohodnotný život. Dnes má onemocnění AIDS svůj světový den.

V letošním roce se za deset měsíců nakazilo 178 lidí. Loni 254 a v roce 2016 přibylo 286 nových pacientů. Je tedy zřejmé, že počet nemocných klesá. Nejvíc případů je v Praze a nejohroženější jsou homosexuální muži.

HIV a AIDS

„Člověk, který je nakažen virem HIV, nemá žádné zdravotní problémy a cítí se dobře. Pokud se nezačne léčit, potíže se mohou objevit až za mnoho let vážnou poruchou imunity, a to už je stadium, kdy se HIV změní na AIDS. Zdravotní stav se začne dramaticky zhoršovat, objeví se infekce a nádorová onemocnění,“ vysvětluje prof. MUDr. Ladislav Machala, vedoucí lékař AIDS centra Nemocnice Na Bulovce a dodává: „Dobrá zpráva je, že i takto pokročilou nemoc ve stadiu AIDS umíme léčit a zvrátit ji do stadia bez infekcí. Ovšem platí, že čím dřív se na onemocnění přijde a zahájí se léčba, tím lépe.“

Rizikový sex a testování

Otestovat byste se měli nechat tři měsíce po nějaké rizikové situaci. Tím je myšlen nechráněný anální, orální i vaginální styk. Nebo také použití sdílených injekcí při aplikaci drog. Pokud se chováte i nadále rizikově, test absolvujte jednou ročně, ideálně po půl roce. Více informací najdete na prevencehiv.cz a hiv-testovani.cz.

Freddie by ještě zpíval

Nejznámějším pacientem s AIDS byl zpěvák Freddie Mercury. Profesor Machala s nadsázkou říká: „Pokud by Freddie byl mým pacientem a zahájil léčbu včas, je pravděpodobné, že by dnes ještě zpíval. Mám totiž pacienta, který onemocněl ve stejné době jako Mercury, a plnohodnotně žije,“ uzavírá profesor Machala.

Mýty o HIV

1. Nakazit se můžete na veřejných WC.
Omyl. HIV se kontaktem se záchodovým prkénkem nepřenáší.
2. HIV lze dnes již vyléčit.
Lež! I když se nemoc dá léčit, úplně vyléčit ji současná medicína nedokáže. Nemocný bude léky užívat celý život.
3. Nakazit se můžete polibkem.
Nepravda. Běžný polibek s HIV pozitivním je zcela bez rizika!
4. Před HIV ochrání očkování na HPV infekce anebo hormonální antikoncepce.
Určitě ne! Jedinou spolehlivou ochranou je kondom.
5. HIV se týká jenom homosexuálů.
Ale kdeže! Tato nemoc se týká každého, kdo měl nechráněný sex nebo injekčně užíval drogy.

Medaile pro českého vědce

Ná zásadním posunu v léčbě tohoto smrtelného onemocnění se podílel i významný český chemik Antonín Holý (†75). Byl objevitelem řady antivirotik, některými z nich se právě HIV a AIDS léčí. V roce 2002 dostal Holý medaili Za zásluhy. 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.