Léčba nádoru ho zbavila i HIV! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Léčba nádoru ho zbavila i HIV!

Adam chce teď dávat naději dalším HIV pozitivním.
Adam chce teď dávat naději dalším HIV pozitivním. (Foto Profimedia.cz)

Před pár lety to byly dva z největších strašáků, jakými mohl člověk onemocnět. Kuchař Adam Castillejo (40) měl jak rakovinu, tak HIV: a z obou ho uzdravila experimentální léčba.

Virem HIV se nakazil ve 23 letech, roku 2003. To ještě taková diagnóza často znamenala konečnou. Po osmi letech přišla druhá rána: Hodgkinův lymfom ve čtvrté fázi, nádory mízních uzlin rozšířené i dál. „Život se mi už zase nezvratně změnil, už zase rozsudek smrti,“ přesně si pamatuje své pocity. Právě pacienti s HIV jsou na tyto lymfomy náchylnější. Dnes jsou dobře léčitelné, jenže HIV je veliká komplikace, lékaři postupovali neprobádaným územím.

Roku 2014 se Adam sesypal, na čtyři dny zmizel a sám nevěděl kam. Zvažoval eutanazii. Na jaře 2015 mu doktoři říkali, že se nedožije Vánoc. Ale zase našel sílu bojovat – a hlavně toho pravého lékaře. Ian Gabriel je specialista na transplantace kostní dřeně i u HIV pozitivních. Adamovi dal dřeň od dárce s mutací delta 32, jež činí bílé krvinky imunními vůči HIV.

Po transplantaci si prošel ročním peklem: řada dalších operací, infekcí, ztráta váhy a částečně i sluchu... ale postupně se dal zase dohromady. Před rokem lékaři oznámili, že testy HIV nenašly. Riziko, že se zase objeví, je podle nich mizivé. Teď se Adam rozhodl zveřejnit své jméno a jít ve stopách Timothyho Browna (54), jehož týž postup zbavil HIV i leukémie. „Chci být ambasadorem naděje,“ vysvětlil v rozhovoru pro New York Times.

Léčba není pro každého

„Je to vysoce riziková léčba, až poslední možnost u pacientů s HIV a zároveň život ohrožující rakovinou,“ vysvětluje pro BBC profesor Ravindra Gupta z Cambridgeské univerzity, jenž Adama také léčil: „Není vhodná pro většinu HIV pozitivních, u nichž zabírá antiretrovirová terapie.“ Ta virus nevyléčí, ale skoro úplně potlačí, pacienti ani nejsou nakažliví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.