Subtropický víkend: Jak se bezpečně opalovat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Subtropický víkend: Jak se bezpečně opalovat?

...
... (istock.com)

Krásná a opálená pokožka je stále snem nejedné ženy. Docílit jí zdravou a přirozenou cestou ale není jednoduché. Častý pobyt na sluníčku totiž organizmu neprospívá, může vést dokonce až k nádorovému kožnímu onemocnění. Sluneční záření, které dopadá na naši pokožku, může mít na svědomí celou řadu právě kožních onemocnění. Od oparů na rtu až po vznik prekancerózy, která předznamenává vznik kožních nádorů. Na zhoubný melanom kůže u nás ročně zemře až 400 osob. Proto bychom měli dodržovat několik ochranných zásad.

Investujte do krémů a emulzí

„Pokud zrovna neprší, vždy doporučujeme se před odchodem z domova namazat krémem, emulzí nebo sprejem na opalování. Nejvhodnější je mazat se několikrát denně,“ vysvětluje MUDr. Helena Michalíková, vedoucí lékařka z dermatovenerologického centra Canadian Medical Pankrác House.

Pokrývka hlavy je základ

V obličeji, zvláště v okolí očí je pokožka nejjemnější, a proto velmi citlivá na sluneční záření. Klobouk, kšiltovka nebo sluneční brýle jsou proto v létě nutností. Jedná se o nejjednodušší způsob, jak se vyvarovat spálené kůži a komplikacím, které s tím souvisejí.

Nepodceňujte pitný režim

Sluneční záření přispívá k dehydrataci organismu, a proto je příjem tekutin velmi důležitý. Během dne bychom měli vypít ideálně 1,5 – 3 litry vody. Při pobytu na slunci aspoň 2,5 litru denně.

Důležitý je fototyp

V České republice se nejčastěji setkáme s lidmi s II. a III. fototypem – a ačkoliv se tento typ pokožky nespálí tak snadno jako keltský fototyp I, je nezbytné jej před sluncem chránit. „Lidé, kteří se dobře opalují, si myslí, že se nemusí před paprsky chránit. Opak je pravdou. Ochrana by se v létě měla stát rutinou,“ doporučuje MUDr. Michalíková.

Stačí se 3x spálit...

Podle dermatoložky prof. MUDr. Moniky Arenbergerové kožní nádory už u nás tvoří čtvrtinu všech druhů rakovin. „Jak moc souvisí s opalováním, svědčí i to, že to jsou ženy, které častěji onemocní. Ty nejvíc touží po hnědé kůži. Přitom už pouhá tři spálení kůže během života zvyšují riziko onemocnění melanomem víc než dvojnásobně,“ varuje Arenbergerová.

Chraňte děti

Dětská pokožka je velmi tenká a nemá ještě dokonale vyvinutou schopnost pigmentace jako ochrany proti UV záření. „Radím rodičům a prarodičům vyhýbat se přímému slunci kolem poledne a využívat pravidlo 3 K – klobouk, košile, krém,“ vypočítává dermatoložka Arenbergerová s tím, že na dovolenou u moře je pro děti ideální speciální UV oblečení, které má filtr zabudovaný přímo v textilu.

Přečtěte si
Jan Kocián
14. 7. 2023 • 11:25

V Plzeňském, Středočeském i Ústeckém kraji bude v sobotu 39 °C!
------------
V sobotu ráno by mělo být v Čechách +0,3 °C... o pár hodin později +39,3 °C.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.