Lékaři dlouho netušili... Kocovina? Ne, rakovina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Lékaři dlouho netušili... Kocovina? Ne, rakovina!

Chemoterapie trvala čtyři měsíce.
Chemoterapie trvala čtyři měsíce. (Foto Profimedia.cz)

Byl to typický páteční večer, který mladí lidé jako Poppy Beguelyová (20) tráví s přáteli v baru. Jenže následujícího rána začala tušit, že je něco jinak. Pouhé dva drinky stačily k tomu, že se jí nakonec podařilo odhalit rakovinu.

Po dvou skleničkách měla Poppy kocovinu jako po dvou lahvích. Den prozvracela, bolel ji nos a osypala se v obličeji i na krku. Jako každá kocovina i tato přešla a Poppy si za pár dní vyrazila znova. Jenže se opakoval stejný scénář. „Vždy to skončilo stejně. Zvracení po jedné, dvou skleničkách, bolesti,“ popisuje květinářka a instruktorka plavání.

Poté, co se ke kocovinovým příznakům přidalo i vykašlávání krve, byla Poppy třikrát hospitalizována. Lékaři ji zprvu léčili na žilní trombózu a ignorovali její obavy, že se jedná o něco vážnějšího. Teprve až biopsie bulky na krku odhalila, že má Hodgkinův lymfom ve třetím stadiu a šesticentimetrový nádor v hrudníku.

Příznaky se objevovaly vždy jen po pití alkoholu.

„Bylo to hořkosladké zjištění, protože jsem si dlouho dělala starosti, co se mnou vůbec je. Jedna moje část byla šťastná, že už to vím, ale ta druhá byla naštvaná, že budu muset podstoupit chemoterapii a přijdu o vlasy, řasy a obočí,“ říká Poppy. Ta začala s chemoterapií po svých 20. narozeninách v únoru 2023 a nedávno se vrátila do práce. Příběh tak nakonec nejspíš bude mít šťastný konec...

Vzácné příznaky všechny zmátly

Hodkinův lymfom je rakovina lymfatické tkáně. Postihuje lymfatický systém, jenž je součástí imunitního systému těla bojujícího proti zárodkům. Nejčastěji se vyskytuje právě u mladých lidí od 15 do 35 let a mezi obvyklé příznaky patří zvětšení mízních uzlin, teploty, ztráta hmotnosti, únava a noční pocení, proto tak dlouho nemohli lékaři odhalit, co Poppy je, protože její příznaky byly úplně odlišné. Podle Americké onkologické společnosti se přežití pacientů s Hodgkinovým lymfomem pohybuje okolo 89 %.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.