Renata (52) a její nemocný syn: Láska i přes agresi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Renata (52) a její nemocný syn: Láska i přes agresi

Renata svého syna nadevše miluje.
Renata svého syna nadevše miluje. (Foto archiv rodiny)

Nese kříž, jaký by žádná máma nést neměla. Renata (52) z Pardubic se stará o syna Davida (18), který trpí autismem a těžkou mentální retardací. Kvůli jeho chorobě musí snášet i to, že je na ni agresivní a fyzicky ji napadá.

Během puberty se situace ještě zhoršila. Vadí mu všechny hlasité zvuky, se kterými se může potkat mimo domov, jako je houkání sirén, hasiči, kašlání, smrkání či kýchání. V tu chvíli nedokáže ovládnout emoce. „Když třeba v obchodě dostane záchvat, musím tam celý košík s nákupem nechat a odvléct ho do auta. Dostat ho do auta je ale dost náročné vzhledem k tomu, že vážím 50 kilo a on 65,“ říká Renata. Svoji mámu začal David dokonce napadat. Záchvaty fyzické agrese mívá i dvakrát denně.

Procházky lesem jsou oblíbenou činností Davida i jeho matky.

„Rozbije si telefon, na který je fixovaný, v pokojíčku hází s psacím stolem, rozmlátil skříně, prokopal dveře. Mlátí do mě a vždycky se bojím, aby si něco neudělal, nebo něco mně,“ přiznává vyčerpaná žena.

Chlapec tloukl hlavou o zem

Paní Renata je mámou tří dětí, které s manželem vychovávala v Americe, kde rodina třináct let žila. Když se narodil nejmladší Davídek, věci se změnily. „Začal se chovat jinak. Byli jsme na procházce a on se zničehonic začal válet po zemi, křičet a nechtěl vstát. Někdy jsme přecházeli silnici, on si lehl doprostřed, křičel a mlátil hlavou do země,“ popisovala Renata stav nemocného syna, když mu byly dva roky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.